Sofie Lundberg Nilsson, näringslivsenheten, träffade Eva Granlund och Britt-Inger Lindgren, som berättade om ”Moskosels framtid ekonomiska förenings” långt gångna planer på att flytta Spånhålan och omvandla den till en servicebyggnad. Foto Kent Norberg.
Sofie Lundberg Nilsson, näringslivsenheten, träffade Eva Granlund och Britt-Inger Lindgren, som berättade om ”Moskosels framtid ekonomiska förenings” långt gångna planer på att flytta Spånhålan och omvandla den till en servicebyggnad. Foto Kent Norberg.

Positiva saker på gång i Moskosel!

2019-05-13 15:46

Näringslivsbesök från kommunen:

I Moskosel händer det positiva saker nu... "Spånhålan" ska flyttas in i byn för att bli digital lanthandel, servicepunkt och mötesplats. Dessutom har campingen fått nya ägare som för närvarande renoverar inför öppnandet 1 juni.


Det 288 kvadratmeter stora huset ska alltså flyttas mer centralt, och föreningen Moskosels framtid ekonomiska förening jobbar för fullt med alla förberedelser:
-Vi känner oss taggade men skulle helst vilja att processen gick fortare, säger Britt-Inger Lindgren.

Britt-Inger och Eva Granström berättar om långt gångna planer som påbörjades redan i fjol, men då med skolan som fokus:
-Kommunen sålde skolbyggnaden och luften gick ur oss ett tag. Men vi spottade i nävarna och med facit i hand så kanske Spånhålan är mer lämplig i storlek att förvalta, säger Eva. 

Inom kort kommer den i alla fall att flyttas till en mer strategisk plats i närheten av Europaväg 45. "Moskosels framtid 2020" som föreningen kallas i folkmun, har nämligen köpt loss marken där den gamla bensinmacken stod en gång i tiden. 

Men innan allt kan dra igång är det en hel del som ska falla på plats. Exempelvis: Bygglov, rivningslov (macken), detaljplaneändring, pengar som ska sökas, med mera:
-Det är procedurer som inte går att lösa på en grisblink, konstaterar Britt-Inger.

Dessutom ska kåken byggas om och anpassas för den tänkta verksamheten. Ordförande Roger Backman, Eva och Britt-Inger, från föreningen, säger att en digital lanthandel vore en jättebra lösning för byn:
-Öppet jämt och likafullt inget som läggs på varupriserna. Det här har prövats på ett ställe i södra Sverige och i Norsjövallen och verkar ha fallit väl ut.
-Affären blir obemannad och kunderna handlar genom att logga in och betala digitalt, säger Eva.

Flödet av turister som årligen passerar Moskosel längs E45 är stort:
-Många av dem kan säkert behöva kompletteringshandla vilket också kommer att gagna butiken, tror Eva.

I Servicepunkten ska det finnas utlämning för apoteks-och systembolagsvaror men även kontanthanteringstjänst och en allmän dator som folk kan låna gratis. Eva och Britt-Inger poängterar att byns befolkning länge saknat en naturlig mötesplats, något som är viktigt för sammanhållningen.

Nu verkar det hela bli verklighet:
-Ja, Länsstyrelsen låter positiv till att ge bidrag för våra satsningar. Dessutom har kommunen givit oss 300 000 kronor i utvecklingsbidrag i samband med försäljningen av skolan och "Hela Sverige ska leva" har ansökt om medel till detta. Så det kommer med stor sannolikhet att realiseras.

I mötesplatsen planerar föreningen att bygga ett "bra kök" med möjlighet att sälja fika och enklare mat. På lite längre sikt vill de även flytta gymmet dit och upprätta snabbladdstolpar för el:
-Drömmen är att det ska mynna ut i en anställd. För det finns många idéer, men som vi får ta pö om pö, säger Eva och Britt-Inger.


Europaväg 45 passerar just utanför Moskosel. Till höger om vägen syns det sjö- och älvsystem som är känt för sitt fiske, men även som vacker natur att paddla i. Foto Kent Norberg.

Helt klart är i alla fall att föreningen jobbar hårt och är på gång att skapa något positivt för byn:
-Vi har lärt oss mycket under den här processen, för ingen av oss har ju någon tidigare vana att jobba med sådant här. Det är vad folk har sagt att de vill ha som styrt oss i arbetet.MIF (Moskosels idrottsförening) följer med i flytten av f.d Spånhålan med en anställd kanslist.

  • Föreningen har bjudit in till ett byamöte 25 maj.
    -Då kanske vi kommer på ett nytt namn till huset. Och vem vet kanske framkommer då även ytterligare idéer på vad man skulle kunna fylla huset med för aktiviteter, säger Eva.

 Kalle och Caroline nya ägare av Moskosels camping!

 

Kalle och Caroline Gustafsson, är nya ägare av Moskosels camping:
-Vi kommer från Järna i Södertälje kommun.

Hur kommer det sig då att de hittat till Moskosel i Norrbottens inland?
-Jag har varit många gånger här med mina föräldrar när jag var liten. 2008 köpte Kalle och jag ett hus i byn, som sommarbostad. Men när dottern gick ut skolan ansåg vi att det var dags att flytta hit permanent.
-Dessutom blev vi ju nya ägare till campingen...

Kalle är snickare och jobbar för fullt med att rusta upp anläggningen:
-Det ska bli som Skara sommarland, ha ha. Nä, men vi har väl en plan på att det mesta ska få sig ett ansiktslyft så småningom. Allt från fiskröken, avlopp, bryggan till serveringen och stugorna.

Köket i servicebyggnaden renoveras för närvarande och till stugorna har de köpt in nytt linne, mikrougnar och kylskåp. Funderationer finns även på att kunna erbjuda vintercamping:
-Men innan vi vågar satsa fullt ut, på alla våra idéer, vill vi får det viktigaste klart. Sedan får vi se vart det hela landar, säger Kalle.Till 1 juni ska mycket hinnas med. Då ska det nyinköpta bake off- och mjukglassmaskinerna vara installerade:
-Vi vill kunna erbjuda varma frallor till frukost varje morgon och en svalkande glass på det!
Men även mat och så klart den traditionella rökta rödingen kommer att finnas på menyn. 

Moskosel camping ligger tillgänglig vid Europaväg 45 och erbjuder flera stugor och husvangssplatser direkt vid en lång och fin sandstrand där gästerna kan njua av sköna bad och bastustunder. Sjösystemet inbjuder till såväl fiske som trevliga kanotturer. 

 

 


Skriv ut: