Mångfaldsåret 2016 inleddes med musikfest!

2016-01-25 11:20


Maxida Märak. Foto Kent Norberg.
Rap, jojk och afrikanska toner invigde Mångfaldsåret 2016 i Arvidsjaur. På bilden syns Maxida Märak. Foto Kent Norberg.

 

Söndag afton var det start för Arvidsjaurs kommuns "Mångfaldsåret 2016" - som är ett gemensamt tema för hela Norrbotten. Det hela invigdes med en musikfest i Medborgarhuset.

 

Jojk, rap, afrikanska, franska och engelska toner - blev starten på Mångfaldsåret 2016 i Arvidsjaurs kommun. Drygt 100 personer mötte upp till musikfesten i medborgarhuset, som inleddes med att maxat framträdande av Maxida Märak.Hennes första låt var "... du kan tycka vad du vill om mig".
-Det är inte alla som gillar mig. Men jag står för mina åsikter. Bland det värsta som finns är Jantelagen, sa Maxida och berättade även om hur hennes syster misshandlats av hennes tidigare "pojkvän", om flathet mot brottslingar, om hur hon avskyr orättvisor och inte minst mobbning:
-Ibland önskar jag att det fanns en kraft, en slags Batman som hjälpte oss mot onda krafter. Därför har jag skrivit den här låten som heter "Padjelanta-Batman".Anledningen till att Maxida började med musik var att hon ville "rappa sitt samiska folk på ett nytt sätt". Och visst är det annorlunda, och det håller publiken i ett järngrepp hela tiden. Maxida behärskar såväl rap kryddad med tuff attityd, som vacker jojk och mer softa kärlekstoner. Hela anrättningen framfört med en väldigt ren och kraftfull röst.

Sista låten "Du ska backa!", kändes nästan som en spark i magen, och lämnade garanterat ingen i publiken oberörd. 
Musikfesten tog därefter fikapaus.

 

Påföljande timme var det syskonen Kunda som stod för underhållningen. Gruppen består av sex musiker och lika många syskon. Ett av syskonen berättade att de ursprungligen kommer från Kongo:
-Vår pappa sitter fängslad i Kongo och vi hoppas och väntar på att han ska få en rättvis rättegång. I väntan på det har vi skrivit en sång som heter "Justice"...  


Gruppen bjöd på en bred repertoar. Publiken fick under den dryga timmen lyssna till traditionella medryckande afrikanska sånger på swahili, men även musik framförd på engelska och franska.

När andra akten av söndagens musikfest var över kunde syskonen Kunda och deras sex musiker glädjas åt stående ovationer av en tillsynes mycket nöjd publik.


Syskonen Kunda, Medborgarhuset i Arvidsjaur, söndag eftermiddag. Foto Kent Norberg.


  

Bakgrund:
Norrbottenskommunernas kulturavdelningar har bestämt att 2016 blir ett mångfaldsår, och så blir det även i Arvidsjaur:
-Vi satsar extra på ett utbud med mångfald som grund under hela året. Det är ett samarbete mellan kommunen, församlingen och civila samhället. Stöd har erhållits från Framtidsbanken, säger kultur- och fritidschefen Kristina Grubbström.

Det kommer att bli:Utbildningar, språkcaféer, föreläsningar, utställningar, musik, teater och mycket annat. Vid intresse finns mer information att hämta i ett programblad hos biblioteket, turistbyrån och i kommunens reception.

Varför ett mångfaldsår?
-Vi gör detta för att öka kunskapen om varandra och insikten om att mångfald berikar och utvecklar oss och vårt samhälle. Det handlar om etnicitet, religion, sexuell läggning , ålder och funktionsvariation.


Skriv ut: