Fridhemselever reser till Odense

2015-09-25 10:25

Elever reser till Odense i Danmark. Foto Kent Norberg.
Klass 9:1, Fridhemsskolan i Arvidsjaurs kommun reser till Odense i Danmark. På bilden syns även Erika Larsson (sittande till vänster i bild) samt Erik Granström (sittande till höger). Foto Kent Norberg.

 

Måndag 28/9 reser klass 9:1, Fridhem, mot Danmark:
-Syftet är internationalisering och att främja de nordiska språken, säger läraren Erika Larsson, skolambassadör för EU.  

 

Men tro nu inte att det är en klassresa enbart för nöjes skull... 
-Nej, det här är ett samarbete inom genrerna; svenska, idrott, samhällskunskap och historia. Eleverna har uppgifter att lösa under hela vistelsen. Medföljande lärare kommer dessutom att betygsbedöma deras arbete, säger Erika. 

Eleverna är i alla fall förväntansfulla och säger spontant att det ska "bli spännande" att resa till "vänklassen" i Odense, Danmark.

Klass 9:1 har förberett sig genom att plugga in sig på den världskända danska författaren H. C Andersens  verk, liv och leverne. Något som ska presenteras för den danska klassen. Även en film har gjorts:
-H.C är liksom en röd tråd på resan tillsammans med cykling i det danska landskapet. Vi ska exempelvis trampa en mil och besöka H. C Andersenmuséet, säger läraren Erik Granström, som följer med på resan.

Genom Erikas uppdrag, som skolambassadör för EU, ingår hon i ett nätverk som genererar goda möjligheter för skolresor:
-Jag har fått utbildning om hur man kan söka projektpengar till internationalisering för skoleleverna, vilket finns inskrivet i den nationella läroplanen för grundskolan, säger Erika.

Det är Nordplus som står för resan.
 


Fridhemsskolan i Arvidsjaur.

Till våren (vecka 14) kommer vänklassen från Odense att resa upp till Arvidsjaur för att träffa sin kamrater:
-Temat för besöket blir samisk kultur och skidåkning, säger Erika. 

Eleverna delas upp och bor hemma hos klassens familjer. Utöver schemalagda inslag, ska Arvidsjaurseleverna följa med kamraterna i respektive familj på deras olika fritidsaktiviteter. Det kan handla om allt från ridsport till fotboll, simning, innebandy med mera. 


Skriv ut: