Mattias Brännlund, ägare av Nya Inlandsrör. Foto Kent Norberg.
Vid nystarten ingick även Tomas Nilsson i ett delägarskap. Men sedan ett år står Mattias som ensam ägare till VVS-företaget: Nya Inlandsrör. (I folkmun fortfarande: "Inlandsrör".)
Det snabba övertagandet innebar att ett anställningsglapp för de anställda undveks:
-Det gjorde ni mycket bra! På så vis behölls kompetens i kommunen, berömmer Ove Granlund, Företagarna Arvidsjaur.
Morgonrusch. Inlandsrörs lagerlokaler ligger på samma fastighet som kontor och butik.
I dag sysselsätter Nya Inlandsrör totalt åtta personer, varav två snickare och sex rörmokare:
-Som det ser ut i dag skulle vi egentligen kunna anställda ytterligare tre personer. Men det är inte det enklaste att få tag på yrkesutbildat folk, säger Mattias.
Näringslivschef Stina Johansson, Ove Granlund Företagarna Arvidsjaur i samspråk med Mattias Brännnlund, ägare av Nya Inlandsrör AB. Foto Kent Norberg.
Byggbranschen har varit i uppåtgående under flera år. Vad det beror på, och om det kommer att hålla i sig, kan man ju bara sia om. Mattias tror i alla fall att så länge framtidstron fortsätter att finnas i vår kommun kommer iinvånarna att köpa hus, renovera och bygga ut:
-Rotavdraget spelar självklart in och har mer eller mindre raderat ut betydelsen av att leja in svart. Synd bara att det nu ska minskas till 30 procent. Vore bättre behålla det som nu, men med mer regelverk över föredelningen mellan arbetstid och material.
I lagret finns allt från knä- och nippelrör till muffar av alla de olika slag.
Inlandsrör har kontrakt med kommunen och Arvidsjaurhem, men utför till största delen uppdrag åt privatpersoner. Vid detta besök befann sig alla anställda ute på olika jobbprojekt:
-Jag har exempelvis folk i Månsträsk, Gesik och Kåtaselet. Utöver nuvarande jobben finns även förfrågningar från grannkommunerna, eftersom det råder brist på rörmokare, säger Mattias och berättar vidare att försäljning och installation av värmepumpar är det som gäller mest nu inför vintern.
Förutom byggnationer, renoveringar och VVS har Inlandsrör även butiksförsäljning:
-Vi har faktiskt det mesta, säger Mattias och bjuder på en rundvandring i butik-, kontors- och lagerlokalerna på Skomakargatan.
Här finns allt från toalett-/badrumsutrustning till alla möjliga och omöjliga rör och kopplingar. Ett lager på 1,5 miljoner kronor!
-Tyvärr är det lite svårt för folk att hitta hit. En skylt på Storgatan vore bra för vår verksamhet.
Badrumsinredning.
Näringslivschef Stina Johansson berättar att det pågår en utredning om just skyltpolicy:
-Många företag befinner sig i samma sits. Därför jobbar kommunens tekniska avdelning tillsammans med Företagarna Arvidsjaur, för att hitta den mest optimala lösningen på problemet.
-Det ska ju vara estetiskt tilltalande. Samtidigt som det är informativt och ger en röd tråd genom samhället, var saker och ting finns.
I Mattias jobbvardag ingår en hel del pappersarbete... "Det ska betalas räkningar, faktureras och lämnas offerter".
Lärlingssystemet inom främst VVS är också en sak som bör ses över, enligt Mattias:
-En lärling tjänar nästan lika mycket som en anställd. Men om det skulle uppstå arbetsbrist kan jag inte avskeda lärlingen utan tvingas då låta en fast anställd gå istället. Det känns ju knasigt.
-Sedan vet jag man ju inte ens om man får behålla lärlingen heller, i och med att det inte går att skriva kontrakt.
-I värsta falla kan det bli så att ett företag betalar lärlingslön, torskar på att säga upp en annan fast personal vid arbetsbrist, och tappar dessutom lärlingen efter den perioden är över...
Ove Granlund, FR, lovade att belysa detta "underliga" system i sina nätverk.
Ove och Stina tipsade slutligen om att gärna ta kontakt med dem ifall det finns utbildningsbehov i företaget:
-Det finns alltid möjligheter med att få riktat stöd i form av kompetensutveckling, rådgivning eller liknande. Via Akademi Norr, Lärcentra eller projekt som North Business Arena.