Arvidsjaurs vatten "Godast i Norrbotten!

2015-10-20 15:30


Ronny Enoksson och Linda Sund, från kommunens VA-enhet representerade Arvidsjaurs kommun vid riksfinalen i "Sveriges godaste vatten". Foto Kent Norberg.

Nej, Arvidsjaurs kommuns goda vatten räckte inte riktigt ända fram till seger i "Sveriges godaste kranvatten 2015". Men däremot kan Arvidsjaur stoltsera med att ha Norrbottens godaste kranvatten!

 

113 kommuner har tävlat under hösten för att ta sig till finaltplats i kranvattentävlingen. 18 tog sig till finalen. Arvidsjaur var en av dessa:
-Ni tillhör en exklusiv skara kommuner med extremt gott och bra vatten. Ni ska vara stolta att ha tagit er ända fram till finalen i Riksdagshuset, sa en av dagens jurymedlemmar; Mischa Billing, känd från Mästerkocken samt med en rad andra varierande merier inom vin, vatten och matlagning på sin cv.


På väg in till plenisalen i Riksdagshuset...

 


Mischa Billing, Ronny och Linda i samspråk inför finalen i Sveriges godaste kranvatten.

Juryn konstaterade att det varit ett "otroligt tufft arbete" med att ta sig igenom alla 18 bidrag i "Sveriges godaste kranvatten". Mischa Billing sa att: "Vatten är livsviktigt och i Sverige har vi lyxen att ha överflöd på bra dricksvatten. Något som stora delar av världen inte har...". 

En stor anledning till att Svenskt vatten anordnar den här tävlingen, är för att sätta fokus på vatten. Och att det inte är så hemskt länge sedan vi var "Lort-Sverige". Men med vattenledningarnas utbyggnad, i början på 1900-talet så inleddes en stor förvandling. Folk slapp bära vatten, tvätta i sjöar och dela på en tunna vatten vid tvagning samt så småningom även får vattentoaletter:
-Vi kan inte ta vatten för givet utan måste värna Sveriges grundvattenkällor och skydda dem, sa Anna Linusson, vd Svenskt vatten.


Vatten - en vardagslyx för oss svenskar. Linda och Ronny samt övriga finalkommuner, testade alla 18 bidrag. Ett digert jobb som föranledde att och annat toalettbesök...

Ett bra och gott vatten har dessa kriterier, enligt jurymedlemmen Mischa Billing:
-Det ska ha energi, vara friskt och rent och pigga upp samt släcka törsten. Vattnet får gärna ha en liten fruktighet, som klingar ut i smaken! Det hade många vattenbidrag i dag. Men endast en kan vinna.

Det blev Bromölla kommun som tog hem pokalen 2015.
Arvidsjaur gick dock inte helt tomhänt från tävlingen utan erkändes att få utatala  sig besitta "Godaste kranvattnet i Norrbotten 2015".


Vattnet tappades av Ronny Enoksson, i en kran i Nyborgsskolan, innan avresan till finalen i Stockholm.


Alla deltagande kommuner fotograferades. Här är det Vännäs kommun som förevigas.


Bromölla kommun höjer segerbucklan för "Sveriges godaste kranvatten 2015". Juryn till höger.


Skriv ut: