Försvarsministern träffade "pionjärer" på AJB

2015-11-19 16:28

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto Kent Norberg.
Måndag 23 november. Försvarsminister Peter Hultqvist (s), träffade jägarsoldater som genomfört 10 dagars repetitionsutbildning vid AJB i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

 

-Ni är en pionjärgrupp!
-Detta i enlighet med regeringens beslut om att Försvarsmakten skulle få kalla in personer, som tidigare gjort värnplikten, till repetitionsutbildning, sa försvarsminister Peter Hultqvist, i ett tal till 85 repetitionssoldater vid Arméns Jägarbataljon (AJB) i Arvidsjaur. 


Rysslands annektering av Krim, säkra tecken på ökad underrättelseinhämtning i landet och ett flertal gränsöverträdelser... Sammantaget är det försämrade säkerhetsläget i omvärlden bakgrunden till varför Försvarsmakten nu genomför repetitionsutbildningar för första gången sedan 1997.  

Och vid Arméns Jägarbataljon är man först ut...
De 85 repetitionssoldaterna ryckte in 16 november. Alla har ett förflutet på Jägarbataljonen 2005-2009:
-I början var jag lite kluven till det här. Men det kändes bättre och bättre allt eftersom dagarna gick. Det är förvånansvärt hur mycket av jägartjänsten som finns kvar i bakhuvudet och kommer fram när man övar, säger Johannes Sikström, Lycksele, som gjorde sin värnplikt i Arvidsjaur 2005-2006.Jägarsoldater. Johannes Sikström, Lycksele och Magnus Larsson, Östersund. Foto Kent Norberg. 

Magnus Larsson, Östersund, håller med:
-Anser att det är rätt att ha repetitionsutbildningar. Det behövs så lite insats för att upprätthålla det vi lärt oss tidigare. Dessa tio dagar har gett mycket. Otroligt vad som siter kvar ändå efter hela tio år. Men det ska gudarna veta att Arvidsjaur är en riktig köldhåla. I natt hade vi minus 25 grader när vi sov "puppa".
(Fotnot: Puppa: Litet enmanstält.)


David Ögren, Örnsköldsvik, lät sig inte störas av minus 20 grader och lite frost i mustaschen...

Försvarsminister Peter Hultqvist sa till soldaterna att "det ni gör här ska utvärderas och sedan ligga till grund för framtidsarbetet med att stärka vår militära förmåga. Försvarsmakten får nämligen 17 miljoner kronor fram till 2020 för bland annat; ny utrustning, nytt JAS-Gripensystem, militär närvaro på Gotland mer mera. 

Den andra delen i satsningen handlar om samarbete med andra länder så som; Balticum, Natos partnerskap och samarbete med Polen, Danmark och USA:
-Strategin är att skapa en långsiktig stabilitet för Sveriges säkerhet. 


"Vi måste omvärdera våra säkerhetsrutiner, öka den militära förmågan och höja tröskeln om någon vill göra oss illa...När det gäller terrorhotet är det liksom en annan sak. Men Försvarsmakten har möjlighet att ge stöd till säkerhetspolisen" sa försvarsminister Peter Hultqvist (s) vid sitt besök hos Jägarbataljonen i Arvidsjaur, på måndagen. Foto Kent Norberg. 


 

På onsdag rustar repetitionssoldaterna vid Jägarbataljonen av, sedan väntar utryckning i civila kläder och slutligen utvärdering av krigsförbandsövningen.

Förutom vid Norrbottens regemente genomförs krigsförbandsövningar med krigsplacerad personal under sista kvartalet 2015 även vid Ledningsregementet, Skaraborgs regemente, Amfibieregementet, Norrbottens flygflottilj och Trängregementet. Totalt ca 400 repetitionssoldater.


Skriv ut: