North Business Arena vill skaffa "gemensamma glasögon"

2015-11-26 10:09North Business Arenas projektdeltagare ( från Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna, Arjeplog, Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn och Överkalix) träffades under två dagar i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

 

North Business Arena är ett unikt projekt med åtta Norrbottenskommuner i en gemensam satsning till små och medelstora företag i regionen.
Syftet är ökad tillväxt och exportmognad.Under två dagar har projektdeltagarna samlats i Arvidsjaur för att skapa en plattform med samsyn för hur arbetet ska bedrivas:
-Det är viktigt att vi skaffar gemensamma glasögon, sa Ulf Hägglund, Jokkmokk.  


Ulf Hägglund och Åsa Labba, Jokkmokk. I bakgrunden Mikael Reinholdsson och Eva Qvist, Argentis Arjeplog. 
 
Projektet fokuserar på att ge förutsättningar för utveckling och breddning av verksamheter inom små och medelstora företag i regionen samt att ta fram ett nytt gemensamt, kommunöverskridande arbetssätt, för att jobba med näringslivsfrågor:
-Förhoppningen är att det ska leda till en kvalitetssäkring på näringslivsarbetet, säger Ann Engberg, lokal projektledare/affärsvsutvecklare i Arvidsjaurs kommun. 

-Konjunkturer som går upp och ned är något vi lärt oss leva med. Men, för att stå stadigt även då konjunkturen är mindre gynnsam krävs att företagen har en stabil grund att stå på, att man tar tillvara på den kompetens som finns och att man vågar ha en längre horisont. Det som ofta kallas exportmognad, säger Kjell-Åke Johansson, Vd för Expandum AB, tillika en av initiativtagarna och projektägare för North Business Arena.


Stig Kerttu, näringslivschef i Övertorneå i samtal med Harry Jatko, Pajala utveckling. I bakgrunden syns även Ann Engberg, lokal projektledare/affärsutvecklare Arvidsjaurs kommun, Anna Gustafsson, affärsutvecklare, Stina Johansson, näringslvischef samt affärsutvecklaren Lars-Erik Hällerstrand, alla tre för Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

Mötet i Arvidsjaur var eniga om vikten att enas om värderingar och attityder samt att skapa ett klimat med en bra bas att stå på i arbetet, under de tre projektår som North Business Arena pågår:
-Att det finns en stark vilja och en bred kompetens är en bra början, säger Anne Engberg.  

Ulf Hägglund sa att mycket ligger på det personliga ansvarstagandet "...för att leverera det vi föresatt oss". 


Pia Nyberg Nilsson, nätverkskoordinator och Henry Ömalm, projektchef. Foto Kent Norberg.


De kommuner som är med i projektet är Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna, Arjeplog, Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn och Överkalix. Det är kommuner med många gemensamma glesbygdsfaktorer. Men också stora skillnader i näringslivet med unika kompetenser inom många olika områden såsom gruvnäring och mineraler, biltest, körevent, turism, livsmedel med mera: 
-Det är kunskaper företagen i alla kommunerna kan ta del av och ett jättebra embryo att jobba vidare ifrån, sa Henry Ömalm, projektchef.

North Business Arena finansieras av deltagande parter genom Tillväxtverket samt EU:s regionala strukturfond, Länsstyrelsen i Norrbotten, Längmanska företagsfonden och Sparbanken Nord.

Länk: http://www.expandum.se/north-business-arena/

 


Skriv ut: