Arvidsjaur pilot i Sverige för nytt kunskapsinhämtande!

2015-03-02 15:50


Delar av de examinerade eleverna på Mooc-kursen: "Intro to the design of everyday things". Från vänster Per Ödling, Lunds Universitet, Giovanna Sfriso, Dina Hailezgi, Madeleine Aderhold, Seif Alamir Yousef, Åsa Händel, Lärcentra och Anne Åberg, Akademi Norr. Foto Kent Norberg.

 

Lärcentra i Arvidsjaurs kommun har tillsammans med Lunds Universitet genomfört ett pilotprojekt med MOOC-kurs:

-Genom det här nya sättet att hämta in kunskap får alla i världen tillgång till världens bästa lärare och studiemedel, sa professor Per Ödling, Lunds universitet, när han på måndagen examinerade eleverna i pilotprojektet. 

 

MOOC står för Massive Open Online Courses och är gratis högskolekurser på nätet, öppna för vem som helst. Metoden slog igenom 2012, när högstatuslärosäten som Stanford, Harvard och MIT satsade stort på dem. I dag studerar hundratusentals människor världen över genom MOOC:s.

I Sverige har det däremot inte slagit igenom. Än. Universiteten är en gammal form av kunskapsindustri som fortfarande helst ser att inlärning sker på institutionerna:
-Men vi har kommit till en ny era, med ny teknik som kan erbjuda ett annat sätt att studera. Även om man bor långt ifrån campus, säger professor Per Ödling.


Professor Per Ödling, Lunds Universitet, delade ut diplom till eleverna vid Mooc-kursen, i Arvidsjaur. Här är det Giovanna Sfriso, som mottar diplom. (Andra vid Lunds universitet som engagerade i processen: Rektor Per Eriksson och Susanne Norrman.)

Ödling säger att han är medveten om den konservatism som lever kvar med att inte examinera på andras studiematerial. Det är dock något inte Per har problem med att göra...

Det gör projektet med Akademi Norr och Lärcentra i Arvidsjaurs kommun unikt i sitt slag:
-Revolutionerande se att vi kan gå förbi de gamla traditionella skolsystemen och nå resultat! sa Åsa Händel, Lärcentra Arvidsjaurs kommun, vid måndagens examination.  

Ann Åberg, chef Akademi Norr, sa sig vara jätteglad över att hon fick kontakt med Ödling på Lunds universitet, och kunde genomföra detta försök, som föregångare i landet:
-Nu vill vi gå vidare med dessa utbildningar även i Akademi Norrs andra 12 medlemskommuner i norra inlandet. 

Madeleine Aderhold är en av fem studenter i pilotprojektet:
-Det har varit intressant och fungerat bra. När vi behövt fråga har vi kunnat dryfta det med gruppen som träffats en gång i veckan på Lärcentra. Alternativt ta det på chattforumet för den kurs vi pluggat.

Länk till MOOC-utbildningen som eleverna vid Lärcentra i Arvidsjaur läste... 


Skriv ut: