Veterandag på AJB

2015-05-29 14:02

Kommunalrådet Lotta Åman, lägger ner en blomsterkrans vid minnesstenen för krigsveteraner. Foto Kent Norberg.
Kommunalrådet Lotta Åman, lägger ner en blomsterkrans vid minnesstenen för krigsveteraner. Foto Kent Norberg.

 

I syfte att hedra och minnas de insatser som veteraner gjort genom åren, uppmärksammades "Veterandagen", på Arméns Jägarbataljon, fredagen 29 maj. 

Särskild vikt las vid hedrandet av de som stupat i strid. Från 1948 till dags datum har totalt 83 svenskar stupat i samband med utlandstjänst åt Försvarsmakten. Senaste dödsfallet inträffade 16 oktober 2010, då sergeanten, Kenneth Wallin, dödades av en hemmagjord vägbomb i Afghanistan. Kenneth gjorde sin grundutbildning 2006-2007 vid Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur.Chefen för Arméns jägarbataljon, Teddy Larsson framhöll i sitt tal utlandsveteranerna. Men han talade också om vikten av insatser på hemmaplan:
-Nog så viktiga är även våra nationella insatser, som kan exemplifieras genom Bergsplutonen insats i Kebnekaise (efter att ett norskt Herculesplan störtat 2012, reds anm), eller exempelvis de insatser som genomfördes i samband med ubåtsincidenterna på 1980-talet.


Batajonschefen Teddy Larsson lägger ner en krans vid minnesstenen. 

Teddy gav även anhöriga stor uppskattning:
-Deras stöd på hemmaplan, är ovärderligt för att vår personal ska kunna fungera i sina respktive uppdrag.

Bataljonspastorn Anders Stenman:
-Kamratstöd är en viktig del i jägarförmågan, och riksdagsbeslutet om instiftandet av Veterandagen är betydelsefullt för att kunna stanna av och visa omsorg för varandra.
-Något som annars tyvärr inte är särdeles vanligt numer... 


Bataljonschef Teddy Larsson höl tal för sin personal, för inbjudna organisationer och gäster. Foto Kent Norberg.

Efter kransnedläggning för de 83 svenska soldater och officerare, som från 1948 stupat eller omkommit i internationell tjänst, hölls en tyst minut för dessa.

Veteran- och kamratföreingen Blå Dragoners ordförande, Bjarne Hald överlämnade traditionellt en pengagåva till Soldathemsföreningen:
-Vi anser att det är en mycket viktigt verksamhet!  


Bjarne Hald, Veteran- och kamratföreningen Blå Dragoners ordförande, Roland Sehlberg, Gerry Axtelius, Gunnar Grip med flera i samspråk under Veterandagen på AJB. Foto Kent Norberg.


Skriv ut: