Näringslivsdag. SHL-spelaren Axel Holmström fick applåder när han kom "hem" till Arvidsjaur, för att berätta om sina upplevelser... På bilden syns även till vänster SAIK:s klubbridektör PEA Israelsson, Peter Edström vd GK Door, Urban Holmström (Pappa till Axel och juniortränare för Lule Hockey) samt Johan Lundgren, företagare inom rennäringen tillika lokalpolitiker. Foto Kent Norberg.
-Jättekul att våra hockeyexporter Axel Holmström och pappa Urban Wikberg ville dyka upp som hemliga gäster och berätta om deras erfarenheter, tyckte kvällens konferencierer; näringslivschefen Stina Johansson och Åsa Skiöld, Företagarnas ordförande i Arvidsjaur.
Aftonens huvudnummer var annars Skellefteå Aik:s klubbdirektör, PEA Israelsson. Han berättade om klubbens resa mot framgång. Vad som krävdes för att nå dit:
-Företags- och idrottsvärlden har många likheter, sa PEA och underströk att även om man är en liten ort kan man göra stora saker.
SKE:s (SAIK) klubbdirektör PEA Israelsson berättade att lagets framgångar är en mängd människors förtjänst. "Sedan behövs styrdokument och en värdegrund för hur vi ska prata och uppföra oss mot varandra". Foto Kent Norberg.
Men hur formar man då för framgång?
-I början av lagets resa mot dåvarande Elitserien talade vi mycket om tur och otur... Sedan insåg vi att det inte handlar om sådant. Utan vill man nog mycket och jobbar hårt, kan man nå målet.
Det är så SAIK/SKE byggts upp, steg för steg:
-Ingenting är tillfälligheter. Vi har vår värdegrund: "Tillsammans, jobbar, växer och vinner.
-Vi försöker även att prata klokt med varandra. Kortfattat handlar det om hur vi uppför oss mot varandra, på arbetsplatsen och inom idrottsverksamheten. Förr pekade man med hela näven. Men för att komma någonstans måste man skapa en folkrörelse.
Kvällens konferencierer; näringslivschefen Stina Johansson och Åsa Skiöld, FR:s ordförande i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Även om hockeyn är kärnverksamheten, drar sig inte PEA för att erkänna att det även handlar om pengar. Utan pengar - ingen personal. Ingen ishall. Ingen hockey.
-Skellefteå är en stad med många bra entreprenörer som vill vara med och utveckla. Tror det är samma i Arvidsjaurs kommun.
När det gäller utveckling har klubben gjort sig känd för att satsa på ungdomsverksamhet. Enligt PEA vill de ha bredd så länge som möjligt:
-Toppar laget, gör vi sen...
Rikard Skiöld, officer AJB och Johan Lundgren, entreprenör inom rennäringen minglade på Näringslivsdagen.
Många spelare med lokal förankring har fått gro och utvecklas i SAIK genom åren. Inte minst Fredrik Lindgren och Axel Holmström, båda från Arvidsjaur:
-Självklart behöver vi även spetsa med kompetens utifrån. Men vi håller hårt på vår värdegrund. Visar det sig att en stjärnspelare från exempelvis USA inte kan acceptera vår värdegrund och passa in i lagbygget, låter vi någon annan klubb värva den spelaren, sa PEA och menade att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.
-Därför jobbar vi efter tesen "tillsammans".
Lagets träningsdos är välkänt stor, men håller sig inom Svenska riksförbundets riktlinjer.
Urban Wikberg, Peter Edström och Axel Holmström hade trevligt på Näringslivsdagen i Arvidsjaur, dit även folk från kusten och kranskommunerna tagit sig.
Vid resans start 1997, mot att bli landets ledande ishockeyförening, var omsättningen 11 miljoner kronor. Nu omsätter föreningen omkring 120 miljoner kronor och sysselsätter totalt 65 personer (bortsett från en mängd ideella krafter).
-Nu sitter vi och funderar på vad nästa steg ska bli? Hur går man vidare efter att ha vunnit två SM-guld och flera silver? Hur motiverar vi laget att jobba vidare?
Kommunchef Kerstin Olla i samspråk med ekonomichef Sara Eklund och Ove Granlund, Företagarna i Arvidsjaur (en av arrangörerna bakom Näringslivsdagen.
Laget har tappat en mängd spelare, som ville prova lyckan i NHL och KHL. Med andra ord är utmaningen ungdomsverksamheten, att år till år hitta nya talanger och utveckla dem, så att föreningen kan fortsätta att tillhöra SHL-toppen:
-Dessutom sponsrar vi en del lag i närområdet samt hjälper Piteå, som vi tror kan bli en allsvensk klubb.
PEA avslutade med att berätta att han har följt Arvidsjaurs kommuns utveckling, via Norran, i många år:
-Visst har ni, och har haft flera motgångar. Men jag tycker att ni gör det väldigt bra ändå, efter era förutsättningar. Ni är en liten, men vital och levande kommun:
-Kanske beror det på att de som en gång bosatte sig här i trakten var entreprenörer..?
Årets företagare: TTV Värmeteknik AB, berättade att det är nominerade till Norrbottens företagare:
-Den tävlingen avgörs i september, sa ägarna Patrik Lindström och Tord Holmström.
De berättade även att företaget har ett måtto om att inte prata illa om konkurrenter:
-Vi brukar säga att man ska prata gott om andra, annars kan man hålla tyst!
Ingrid Holmström Pavval, Arvidsjaurs församling och Margareta Andersson, Uppsala församling.
Ingrid Pavval Holmström, präst i Arvidsjaurs församling hävdade att församlingen är lite som ett företag:
-Vi är 5 700 i församlingen, och däremed kommunens största medlemsägda koncern, med mig som vd. Församlingen har också visioner, verksamhetsplaner, arbetsmiljödiskussioner samt ekonomiansvar.
-Jag tror precis som PEA sa, att om man ställer upp lite till mans och gör saker tillsammans, blir det stora resultat i slutänden.
Nästa talare var kommunchefen Kerstin Olla:
-Jag hoppas min känsla stämmer, att näringslivet och kommunen är på väg att hitta tillbaka till varandra. Vi jobbar allt vi kan för att skapa förtroende och goda relationer. För det är bättre att ta gemensamma krafter för att utveckla kommunen, istället för att fokusera på vad vi inte gillar med varandra...
Glada gäster! Therese och Malin Jansson samt Jessica Lidström. Foto Kent Norberg.
Efter förflyttning till restaurangdelen och servering av kvällens middag, var det dags för kvällens hemliga gäster, nämligen Urban Wikberg, tränare för Lule hockeys juniorer och hans son Axel Holmström, stjärnskott i SHL-laget SAIK.
Stina Johansson intervjuade Axel och Urban om deras respektive resor till elitnivån inom hockeyn.
De berättade om deras resor till elitnivå. Axel var duktig i både fotboll och hockey:
-Det var nog pappas hockeyintresse som fick mig att satsa på den idrotten. Var nästan varje kväll i Ringelhallen, och sedan flyttade vi ju ner till Skellefteå och på den vägen är det, sa Axel som är draftad av NHL-laget Detroit och är den svenska hockeyjunior som producerat flest poäng i ett slutspel.
Pappa Urban (Ubbe) var även han en målgörare av rang, under sin tid i IFKA-dressen, på -90 talet:
-Äh, jag höll ju mest fram klubbladet, när Lars-Åke Warg eller Andrej "Pjatte" Pjatanov passade till mig...
Ubbe tog sig faktiskt också till Skellefteås hockeyförening, men hade enligt honom själv inte samma driv som sonen Axel:
-Däremot hade jag en dröm om att få träna lag. Inledningsvis blev det tränaruppdrag för Skellefteå och Västerbottens TV-pucklag. Nu är jag jätteglad att få träna Luleås hockeyjuniorer.
"Bra att vi även får en representant från Lule hockey!" tyckte flera ur publiken:-)
Nedan några bilder från kvällen:
"Skål" Närmast Angela och Jörgen Stenberg, till vänster Erika Forsberg, Anita Gebhard, Åsa Berggren och Helene Marklund.
Marianne Holstein och Elin Lindström.
Kenneth och Sara Eklund.
Ann-Louise Högberg, kommunalrådet Lotta Åman och Eva Qvist, ordförande i Företagarna Norrbotten.
Bjarne Hald och Åsa Berggren.
Åsa Skiöld, A-hälsan tillika ordförande i Företagarna Arvidsjaur och Aurore Norberg, Fortifikationsverket.
Jessica, Therese och Malin.
Jan Johansson, pendlande ny "storchef" för AF-avd, i Stockholm.
Tord Holmström och Angela Stenberg.