Top of Arvidsjaur - på Jan Svensamössan! Från vänster Erika Forsberg, Maria Marklund, Peter Manner, Oskar Rosén, Harry Wikberg, Christina "Ki" Åhman, Karin Ivarsdotter, Emelie Olsson, Isak Sandberg och Anders Vikström. Foto: Maria Söderberg.
Nedan en rapport från Maria Söderberg, eldsjäl för "Top of Arvidsjaur":
Väderleksrapporten visade på regn och snö. I Avaviken hade Werner Hoffman tittat till snöläget på skogsvägen till Jan Svensamössans reservat.
-Snösmältningen är två veckor senare i år. Ni kommer att få gå i djup snö. Bakom mitt hus är det fortfarande kvar en meter snö...
Men 9 maj skulle första gemensamma vandringen med presskonferens äga rum. Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman var på plats. Hon har deltagit i förberedelserna inför toppstarten tillsammans med turistbyrån.
Liksom i Arjeplog, där Top of Arjeplog snart påbörjar sin fjärde sommar, handlar det om att vandra upp på tio toppar.
Det var alldeles självklart att första turen skulle gå upp på "Jan Svensamössan" eller Suddale som berget heter på umesaminska. Med Suddale menas att "bli tidigt isfri" eller "tina".
Tretton trotsiga vandrare möttes vid Väg 45, intill Avaviken, och sedan blev det vandring av... Ömsom på barmark, ömsom i snö - som ibland räckte över stövelkanten.
I skogen fanns spår av ripa och tjäder. Under snön porlade vattnet på sina ställen. De flesta hade aldrig varit på toppen, men en som vandrat hit många gånger var Harry Wikberg, skolvaktmästare på Sandbackaskolan:
-Jag är van gå i terrängen.
Nu tog han täten tillsammans med Isak Sandberg.
-Nej, det var inga problem, tyckte Isak som bor i Arvidsjaur och kommer från Kristianstad, trots bivis med djup blöt snö. Han och Emelie Olsson planerar att ta samtliga tio toppar.
Skogskonsulent Anders Vikström, Skogsstyrelsen i Arvidsjaur, deltog och var glad över vandringen.
-Det är ett fint naturreservat med månghundraåriga tallar. Här finns urskog av gammal gran och tallar, som kan vara så gamla som trehundra år.
Till reservatet hör också några tjärnar på vänster sida när man åker in på skogssvägen. Det området bör man inte missa när man kommer hit, sa Anders.
Sista sträckan, innan toppen, blev det klättring på stenblock:
-Det här ju inget att rekommendera för småbarnsfamiljer, menade Erika Forsberg, som arbetar med turismutveckling i Arvidsjaur.
Men det finns andra vägar upp. Hon rekommenderar alla en tur upp på Suddale:
-Det här är egentligen den finaste utsikten av alla, inom Arvidsjaurs kommun. Storavan breder ut sig som ett hav nedanför dina fötter.
Erika Forsberg, tog med sina hundar.
Erika gick med sina hundar Siri och Rocky. Och eftersom hon planerar att gå sommarens alla tio toppar så lär de få följa med:
-De gillar verkligen att gå uppför, sa hon berömmande om sina hundar som tog igen sig en stund på den blåsiga toppen.
Ja, för det sägs alltid blåsa här. Men bakom en stor stenhäll hittades lä, och där intogs kaffe, mackor och bullar.
-Det här var en riktig utmaning! Men det känns så roligt att ha varit uppe på toppen, sa Karin Ivarsdotter, distriktssköterska i Arvidsjaur.
Isak Sandberg och Emelie Olsson.
I sommar tänker Karin bestiga flera toppar, i Top of Arvidsjaur. Hon och flera andra var med när vandraräventyret avslutades med bastu och bad i bassäng på Hotel Laponia:
-Det här blev en lyckad start av sommarens toppvandringar, sa Peter Manner, Arvidsjaurs turistbyrå.
Han har pratat om utflykten till Jan Svensamössans naturreservat och topp under många år för besökande, men aldrig gått upp själv. Nu var han lyrisk över besöket:
-Ett fantastiskt utflyktsmål.
Inte minst den fina skyltningen av Länsstyrelsen och Svea Skog gör att man får en bra information där vandringen startar, ansåg Perwe och alla som stannade till och läste informationen.
Peter Manner, tycker att Jan Svensamössan är ett fantastiskt utflytsmål.
Fler och fler intresserar sig för vandring vilket märks på de frågor som
turistbyrån får:
-Vandringarna kan ju kombineras med besök av olika turistmål, stugövernattningar och restaurangbesök, menade Peter Manner.
Text och foto: Maria Söderberg.