Från vänster: Mashika Elinazi, Jamhuri William, kommunchef i Mwanga distrik, Tanzania, Fredrick Mshana, Rashid Semboja, Daniel Paul Chacha (chefsläkare), Yesse Foya, John Shigela (Näringslivschef i Mwanga district), Fredrik Dagman, Arvidsjaurs hälsocentral och Peter Gillnäs, NLL Boden.
Länk till NLL:s Facebook med ytterligare bilder
Läsa vad ICLD är för något här (länk till deras hemsida):ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati)
Rehabiliteringsprojektet startade 2014 och sträcker sig fram till 2017. Målet är att generera samverkan och impulser, och på så vis förbättra möjligheten för boende i Mwanga distrikt, att snabbare återgå till sitt arbete:
-Då omkring 95 procent av deras befolkning är jordbrukare är tiden i rehabilitering mycket avgörande för familjens försörjning, säger projektledaren Lars-Erik Hällerstrand.
Projektet har därför påbörjat ett arbete med att långsiktigt forma en enorganisation, för att utveckla rehabiliteringsprogram, så att patienter med behov ska erbjudas stöd för en snabbare rehabilitering.
Alla samlade framför Arvidsjaurs kommuns hälsocentral. Foto Kent Norberg.
Chefsläkaren Daniel Paul Chacha i mitten.
Vid besöket i Arvidsjaurs kommun har läkarna gjort studiebesök på hälsocentralen för att se den kommunala vården, och få en insikt i Norrbottens läns landsting arbete:
-Vi har även fått en bra genomgång om ambulansvården och dess utrustning, av Fredrik Dagman vid hälsocentralen. Era ambulanser innehåller lika mycket utrustning som hela våra sjukhus... sa chefläkaren Daniel Paul Chacha, som gärna hade velat ta med sig ambulanserna till Mwanga.
Utrustningen i hälsocentralens båda ambulanser imponerade på delegationen från Mwanga.
Vidare har läkarna från Mwanga fått veta hur personer med diabetes och de med fysiska funktionshinter diagnostiseras.
Mwangas kommunchef, Jamhuri David William intervjuas av Ulf Larsson, Radio Norrbotten. (Sänds fredag 29 maj i lokalradion.)
Delegationen har även hunnit med en guidad rundtur i samhället samt lunch bestående av "Lappkok" i Lappstaden. Besöket i Arvidsjaur avslutades med en gemensam middag i Laponias restaurang, där gästerna förärades med Vittjåkksmössor och ryggsäckar.
Särskilt uppskattat var den samiska översättningen, för Arvidsjaurs kommun, på ryggsäcken:
Árviesjávrien kommuvdna.
Avskedsmiddag på Laponia. Närmast Herman Lundqvist, entreprenör i Arvidsjaurs kommun, Peter Gillnäs, NLL Boden, kommunchef Kerstin Olla, kommunalrådet Lotta Åman och näringslivschef Stina Johansson, alla tre Arvidsjaurs kommun.
Läkaren Daniel Paul Chacha blev glad över Vittjåkksmössan och Arvidsjaursryggsäcken.
Lasse Hällerstrand, har jobbat många år inom näringslivet och som projektledare för bland annat ICLD:s Afrikaprojekt, tillsammans med Arvidsjaurs kommun. Framför honom sitter Mwangas näringslivschef John Shigela och till höger Fred Hedqvist, rådgivare och tidigare bosatt under många år i Tanzania. Talar språket.
Olov Berggren, generalsekreterare vid ICLD (Internationell Centrum för Lokal Demokrati) avlade ett besök i Arvidsjaur under veckan. Det är ICLD som finansierar vänortsprojekten mellan Arvidsjaurs kommun och Mawanga distrikt.
Fredrick Mshana drog på sig sin Vittjåkksmössa på en gång...
Under fredagen kommer gruppen att besöka Sunderbyns sjukhus, och där bland annat träffa Mats Eliasson, medicinsk professor inom diabetes.
Tidigare under veckan:
Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman, Mwangas kommunchef Jamhuri David William och Kerstin Olla, kommunchef i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.
Näringslivsutvecklaren Lars-Erik Hällerstrand, berättade för Tanzaniagruppen, om hur det är att leva och bo i Sverige och Arvidsjaur i synnerhet. "Här har vi också mygg, men ingen malaria. Vi borrar hål i vattnet, när det fryser på sjöarna vintertid och fiskar genom hålet. Vi åker gärna skidor och skoter på snön, vintertid". Delegationen fick även veta lite om biltest, bilevent och om hur vi firar julen... Foto Kent Norberg.
Magnus Svensson berättade om kommunens växelfunktion för Mwangadelegationen.