Samlade in skräp med geocaching

2015-05-04 08:10Vårstädning kring Nyborgstjärnen i Arvidsjaur. Det här gänget samlade in 13 säckar med skräp, i samband med geocaching! Foto Jonas Lundgren.

 

Jonas Lundgren.I slutet av april promenerade ett gäng Piteåbor runt Nyborgstjärn i Arvidsjaur och plockade skräp. Hur kommer det sig?
-Det handlar om geocaching, som är en sorts skattjakt med GPS, säger Jonas Lundgren, Arvidsjaur Återvinningscentral.

 

Geocaching är en hobby som passar både gammal och ung. Skatterna består oftast av bytessaker, svårigheten består i att hitta något som andra gömt. Just denna helg träffas geocachare över hela världen med temat att plocka skräp:
-Det är vårt sätt att betala tillbaka till naturen för alla fina upplevelser vi får när vi är ute och geocachar, säger gruppen.

Jonas på Arvidsjaurs Återvinningscentral (ÅVC) tänkte att självklart ska vi ha ett skräplockarevent även i Arvidsjaur. Han marknadsförde träffen och anmälningarna började komma. De flesta kom från Piteå men även Arvidsjaur, Luleå och Burträsk fanns representerade.


Färgglad lulebo på skräpjakt.

En timme tog det att samla ihop 13 säckar med skräp; allt mellan fyrverkerier som blivit kvar sedan nyårsafton till glasflaskor och tomburkar. Kommunen sponsrade med källsorteringskassar som lottades ut bland deltagarna. Efter eventet blev det geocaching för de som ville.

-Andra aktioner med skräpplockning fortsätter under maj månad för alla som vill bidra till en renare miljö, säger Jonas och fortsätter:
-Vi måste förändra synsättet på nedskräpning!


Med fint lagarbete plockades även skräp på isen...

Därför uppmuntras nu företag, föreningar, kompisgäng och privatpersoner att ställa upp i Håll Sverige Rents kampanj: "Clean-Up".

-Då städar man i sitt närområde. Alla vinner på en skräpfri miljö. Anmäl er gärna på www.hsr.se och delta i utlottning av källsorteringskassar, säger Jonas.


Skriv ut: