Nausta Bryggeri väljer att expandera i Arvidsjaur!

2015-05-11 17:20


10,7 meter till tak...
"Vi är grymt laddade att komma igång med produktionen, här i de nya lokalerna, i hangaren på Arvidsjaurs flygplats" säger bröderna Max och Frank Stenberg. Foto Kent Norberg.


Inte sedan företaget "Ask & Lundberg" (1925-1967) har det funnits ett bryggeri i Arvidsjaurs kommun. Men redan på torsdag planerar Nausta Bryggeri att vara igång i nya lokaler, i Arvidsjaurs flygplats hangar...


-För att kunna expandera behövde vi hitta större lokaler, säger bröderna Max och Frank Stenberg.  

I och med flytten flygplatshangaren får de drygt fem gånger så stor produktionsyta, jämfört med garaget hemma i Slagnäs:
-Det skulle vara väldigt svårt att hitta något likande i byn, säger Frank.

Att allt har gått oerhört fort...
-Vi började diskussionerna med flygplatsen och kommunens näringslivskontor i april och redan nu är allt klart för att installera vår verksamhet. Vi är väldigt positivt inställda till hur det har skötts! säger Max.

Under innevarande år kommer produktionskapaciteten att öka från 140 000 till 170 000 liter. Men Nausta Bryggeri nöjer sig inte med det utan siktar på 800 000 liter till den "stora expansionen" 2017.

I dagsläget finns fem anställda, varav två säljare. Personalstaben kan komma att öka med ytterligare 4-5 anställda inom de närmaste åren.

Nausta Bryggeri är ett så kallat "mikrobryggeri" och tillhör omsättningsmässigt toppen, norr om Gävle. I dagsläget tillverkas 20 ölsorter i olika samverkansprojekt, och ytterligare en handfull är på gång. Bland annat folköl.


Max och Frank Stenberg, visionärer och entreprenörer i ölbranschen, sedan 2013, med sitt företag Nausta Bryggeri. De väljer nu att flytta sin verksamhet till större lokaler i Arvidsjaur, för att kunna expandera. Foto Kent Norberg.

Det lär inte stanna där, om man får tro bröderna Stenberg...
-Vi doppar tårna i en rad olika engagemang och satsningar. Bland annat funderar vi på att skapa besöksverksamhet ute i hangaren och ska förhandla om en servering ute i avgångshallen på flygplatsen.

I sommar startar även en satsning på exportmarknaden mot främst Norge. Distributionen handlar primärt om egen säljkår - ut mot restauranger:
-Vår modell, att ligga och rulla med flera olika ölsorter, passar bra samman med den formen av distribution, säger Frank, som till största del ansvarar för marknadsföringen.

Såväl kommunalrådet Lotta Åman som näringslivschefen Stina Johansson, lovordar tillskottet i Arvidsjaurs näringsliv:
-Det är jätteroligt att ni valt att flytta er verksamhet till vår kommun, sa Lotta.

-Jag gillar att vi nu får ytterligare ett tillskott med lokalt tillverkade produkter, sa Stina och fortsatte:
-Vi har exempelvis; pellets- och bärförädling i Glommersträsk, lantbrukare i Lauker, grönsaksodlare i Pjesker, förädling av renkött i Arvidsjaur och nu även ölbryggeri... Det stärker det lokala!

Max och Frank utlovade på stående fot en speciell "Arvidsjaur-öl".

Stina Johansson berättade slutligen om sina ambitioner med att jobba vidare för att skapa ett "företagskluster", ute vid flygplatsen. I dag finns, förutom flygverksamheten och Nausta Bryggeri, även Scania, BKM Scandinavia, Lapland Cartest och Continental i området."Vi gillar bärs och hade ett skotergarage över hemma i Slagnäs...". Det var upprinnelsen till Nausta bryggeri. 


Fakta:
Ask & Lundberg startade 1925 Arvidsjaurs Bryggeri, på Bryggargatan. Bryggeriet var i två våningar med produktionen i nedre våningen. Verksamheten såldes 1954 till Göran Eriksson och över­togs 1967 av Luleå Bryggeri. I dag står tre hyreshus i området för det gamla bryggeriet.


Bryggargatan i Arvidsjaur: Till höger Lindqvist gamla magasin. På höger sida gamla bryggeriet. Foto Bruno Wikberg.  


Skriv ut: