Åker till Polen på studieresa gör dessa 8:e klassare: Anton Marklund, Amanda Davidsson, Frida Freedman Skiöld, Emil Wiklund och Simon Arvidsson (saknas på bild: Felicia Lundqvist). Foto Kent Norberg.
Reseblogg
Eleverna kommer bland annat att göra besök i koncentrationslägret Auschwitz och förintelselägret Birkenau. Lägerområdet är jättestort och vandringen tar flera timmar:
-Resan är i stort sett uppbokad dag för dag, med lokala guider samt handledare från Svenska komitten mot antisemitism, säger Erik.
På kvällarna samlas eleverna för samtal och reflektioner från studiebesöken.
En av dagarna kommer även lilla staden Rabka att besökas. Under Förintelsen grundade SS en av sina så kallade träningsläger här. Det var en "skola" för soldater, som bland annat skulle tjänstgöra i de så kallade insatsgrupperna. Dessa grupper var särskilt aktiva under den tyska arméns framryckning österut. De samlade ihop och dödade, framför allt judar, men även politiska aktivister och ibland även romer, i de byar tyskarna lade under sig.
Upprinnelsen till Polenresan är att svenska regeringen tillskjutit pengar för utbildning i syftet att öka toleransen mellan olika folkgrupper. Erika Larsson, lärare på Fridhem, är även EU-skolambassadör. I "ambassadörsnätverket" erbjöds dessa medel från regeringen, vilket blev möjligheten för Arvidsjaurseleverna att göra studieresan.
Via samtal med totalt 28 intresserade elever, valdes slutligen 8 av dem ut till resan, som inleds med två dagars utbildning i Luleå; 18-19 maj. Sedan bär det iväg till Krakow, Polen: 20-26 maj.
-Det kommer att bli en upplevelse utöver det vanliga. Men säkert också mycket känslosamt, säger Amanda Davidsson och får medhåll av de övriga eleverna.
-Väl hemma kommer vi att redovisa för de andra eleverna vad vi upplevt. Men vi skriver även en blogg under resans gång, säger läraren Erik Granström.
Förutom Fridhemsskolan deltar också elever från Luleå och Skellefteå på resan.