Alla är kvar...

2015-05-11 15:21


Magnus Bröms från Mora och Viktor Hagren från Stockholm är två av de 41 rekryterna som nu gör sin GMU i Arvidsjaur: "Jag tycker det har varit väldigt bra så här långt, mycket givande. Första veckan var det lite stressigt, allt är ju nytt. Men det är inget men behöver oroa sig för, det händer ju roliga grejer hela tiden"säger Magnus. Foto Mats Carlsson, FM.

 

Parallellt med den grundläggande utbildningen till jägarsoldat pågår också en grundläggande militär utbildning, GMU, vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. GMU:n är inne i åttonde veckan och alla 41 rekryter som ryckte in 16 mars är kvar.
– Jättebra att ingen har hoppat av, vi behöver ju allihop, säger fanjunkare Simon Holmberg, ansvarig för projekt "försvara", som rekryterna i dagarna examineras i.


Den första tiden av GMU:n präglas av högt tempo och mycket nytt att lära som ung rekryt. Marsch i slutna led, uppställningar med visitationer är en del av utbildningen som ingår för en rekryt, men framförallt många dagar i skogen där den riktiga soldatfostran sker. En majoritet av avhoppen från utbildningen sker redan under de första veckorna men den här omgången är det alltså ingen som hoppat av.

-Vi är naturligtvis väldigt nöjda, det är ett kvitto på att utbildningen håller hög klass och att utbildningsmålen kommer att nås med samtliga rekryter, något som både befäl och rekryter ska vara stolta över. Jag är mycket nöjd så här långt med den nivå av utbildning som mina instruktörer presterat. Det kanske är därför vi har så många som söker till GMU här i Arvidsjaur, vi har faktiskt nära tre sökande per plats, säger kapten Håkan Jorsell, ställföreträdande skvadronchef.

Rekryterna har nu kommit mer än halvvägs och denna vecka var det examination i projektet "försvara". Under onsdagen fick varje rekryt genomföra ett prov med flera olika moment; intagande av eldställning, samtidigt eldöppnande, eld på kommando, målangivelse, magasinsbyte, kast med handgranat, ta på sig skyddsmask på mindre än nio sekunder samt avlutningsvis urdragning ur eldställningen.

Text och foto: Mats Carlsson, Norrbottens Regemente.

Läs hela artikel på Försvarmakten hemsida


Skriv ut: