Koka frysta hallon innan du äter dem!

2015-05-07 08:25


Norovirus har orsakat ett magsjukeutbrott i Ljungby kommun. Viruset orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt och det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Livsmedelsverket ger rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts.Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.

Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.
Råden om hallon förväntas vara kvar en längre tid, eftersom det är svårt att komma tillrätta med problemet att hallonen förorenas med norovirus.

Livsmedelsverket gav tidigare rådet att koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten på grund av utbrott av hepatit A. Det rådet togs bort hösten 2013.


För mer information om Norovirus klicka på länken och gå till Livsmedelsverkets hemsida!


Skriv ut: