Arvidsjaurs flygplats större igen!

2015-06-17 09:35

 

Flygplatschef- och vd Ralf Lundberg framför Arvidsjaurs flygplats nya entré. Foto Kent Norberg.
Flygplatschef- och vd Ralf Lundberg framför Arvidsjaurs flygplats nya entré. Foto Kent Norberg.

 

Arvidsjaurs flygplats invigdes 1990. Sedan dess har utbyggnad skett hela 12 gånger!
Senaste utbyggnaden genererade ytterligare 1200 kvadratmeter ankomst- och avgångshall:
-Vi har även en ny entré som vi blev väldigt nöjda med, säger flygplats-vd Ralf Lundberg.

 

Vidare har flygplatsbyggnadens hallar målats om och fräschats upp. Parkeringsplatsen har utvidgats med 2000 kvadratmeter:
-Vår personal har stått för markarbetena, säger Ralf som menar att all utbyggnad behövdes för att svara upp mot den ökande test- och eventindustrin.


Avgångshallen har byggts ut med600 kvadratmeter.

Vintertid krävs stora ytor för att kunna ta emot alla hyrbilar, taxibilar, privatbilar, för att inte säga alla bussar och lastbilstrailers. Test- eventbilar ska lastas av för sina nya kunder, för vidare färd mot de olika anläggningarna, i Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuners "utmarker".


Bilevent på is blir allt mer populärt.
Eventverksamhet i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.
Även andra upplevelser som ger en lustfylld fartkänsla är det efterfrågan på.

Testindustrin är den ljusskydda. Den hemliga... Att skilja mot eventverksamheten, som gärna visar upp sig i och med att det handlar om att sälja ett helhetskoncept med god mat och bra boende, till köpstarka kunder från hela världen - där körupplevelsen på is är huvudtemat. Oftast rör det sin om ytterst exklusiva bilar med muskler under huven...

-Event är det som ökat och ökar mest. Vi vet att den kommer att fortsätta öka även kommande säsong.


Förutom Next Jet, aviserar även Estonia Air att flyga på Arvidsjaur med start i slutet av oktober. Foto Kent Norberg 150616.  

Inför den kommande vintersäsongen har ett nytt flygbolag; Estonian Air, aviserat att de ska börja flyga sträckan Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm.   

Vad kommer det att innebära för flygplatsen?
-Våra kunder får ju fler valmöjligheter. Kortare flygtid underlättar ju för de som arbetspendlar till Stockholm. Men även 20 minuter Arvidsjaur-Gällivare måste ju vara ett intressant alternativ för de som jobbar i gruvnäringen. Du säger att ni vet att eventverksamheten kommer att öka ytterligare.


Incheck/expedition. Åsa Berggren och Marita Eriksson gillar att flygplatsen nu fått större ytor. 

Hur tycker du att flygplatsens framtid ter sig?
-Jag känner att behovet av våra tjänster ökar från år till år, vilket i sin tur ger regionen möjligheter att utvecklas.

När tror du att ni måste bygga ut för 13:e gången?
-Utrymmesmässigt kommer vi att klara oss ett tag... Men det finns fortfarande en del andra justeringar att ta i tu med. Därutöver har vi behov av åtgärda, exempelvis; fastbränslepannan, ljusstyrningen från flygledartornet och maskinparken som behöver förnyas.

Arvidsjaurs flygplats ramppersonal är vana att fixa och trixa samt att komma med egna listiga lösningar. Allt för att hålla kostnaderna nere. Men nu är det dags att köpa in en ny sop- och blåsmaskin (för att avlägsna sand och snö från landningsbanan samt uppställningsplattan). Prislapp: Omkring 4 miljoner kronor. 

Om vintertid är högsäsong, med ankommande och avresande passagerare, är sommar den tid flygplatsen använder för att se över all utrustning. Mikael Sundberg har funnits på flygplatsens lönelista sedan -90 och är en av dem som sköter kontroll och justering av bland annat: Papi (visuellt inflygningshjälpmedel i höjdled) och sidledesindikatorn; LLZ (Localizer):
-Jag trivs med mitt jobb, typ vaktmästarroll med blandande arbetsuppgifter, säger Micke som firar 25-årsjubileum på Arvidsjaurs flygplats.

 


Mikael Sundberg, har jobbat på Arvidsjaurs flygplats sedan starten 1990: "Minns att jag var första utbildade brandmannen här". Han är "lite av en vaktmästare" som har koll på inflygningsljus och annan utrustning.


Kur GP30. Här lagras datainformation om landningsbanans status som underlättar inflygningen. Speciellt vid mörkerlandningar.


Anders Stenlund har just rangerat Stockholmsplanet.


Martin Nilsson, fyller upp tanken på Next Jets flygplan, innan vidare färd ner till Arlanda.


Planet tankat, väskorna ur- och ilastade. Tid för liten pratstund. Mikael Sundberg och Mats Holmlund.


 

Information om Estonian Air:
Estonian Air är Estlands nationella flygbolag, grundat 1991 genom att den estniska Aeroflotavdelningen bröts ut ur moderorganisationen. Bolaget privatiserades delvis 1996, då Maersk Air vann en anbudstävling. Estonian Air ägs idag till 49 procent av SAS, 34 procent av estniska staten och 17 procent av Cresco.

Estonian Air började med Tupolev Tu-134, Jakovlev Jak-40 och senare även Fokker 50, men flyger idag fyra Boeing 737-500, två Boeing 737-300 och två Saab 340A till 22 destinationer. Bolaget kommer våren 2009 att mottaga CRJ 900 som ersättare för B737, varav en dock behålls. Estonian Air har sedan starten inte haft några haverier eller allvarliga tillbud. (Källa: Wikipedia.se)



Skriv ut: