Semestertips: Paddla kanot!

2015-07-01 15:55


Storberg.
I Storberg finns ett sjösystem som erbjuder upp till ett par dagars paddling. Foto Kent Norberg.

 

Arvidsjaurs kommun har sökt och erhållit pengar från LONA (Lokala Naturvårdssatsningen) för att inventera turistiska leder:
-I sommar jobbar vi med kanotleder, säger Gisela Åberg. 

 

Förra sommaren inventerade Gisela vandringsleder i kommunen, däribland kring Vittjåkksfjällen. I vinter är det skoterleder som ska inventeras:
-Vi tittar på utvecklingspotentialen ur fritids- och turismhänseende. Ifall det finns möjlighet att marknadsföra kommunens olika leder och samtidigt gynna entreprenörer, säger Gisela som ursprungligen kommer från Sölvesborg i Blekinge, men som återigen tillfälligt är Arvidsjaursbo för att jobba i "ledprojektet".


Jürg Eugster, ägare av WildAct Adventure i Storberg, erbjuder allt från hundspann vintertid till paddla kanot sommartid. Här är det Gisela Åberg och Sandra Andersson, som gör sig beredda att ge sig ut på en två dagars paddeltur i sjösystemet kring Storberg.

För att ro kanotledsprojektet i hamn har hon med sig studiekamraten tillika geologen Sandra Andersson. Projektet för dagen är att testa sjösystemet kring Storberg:
-Perfekt för att paddla kanot! säger Jürg Eugster, ägare av WildAct Adventure.


Myggmedel är ett bra tillbehör på kanotturen...

Hos Jürg finns allt man kan behöva hyra för att ge sig ut på en kanotfärd. Lång som kort. Det går att prova paddla bara en timme om man vill det. Eller ge sig ut på en lite längre tur med övernattning.


Vid Lillberget, Storberg, paddlar man under en gammal bro...

Det är den senare turen som Giesla och Sandra bokat in sig på - för att kunna bedöma hela "paketet". Sedan de packat klart skjuter de ut kanoten på det nästan kav lugna vattnet och påbörjar den två dagar långa paddlingen:
-Vi har med oss tält och trangiakök. Totalt kommer vi att ta oss igenom ett sjösystem på ungefär 30 kilometer, säger Giesla.

Enligt Jürg är det "lugna vatten":
-Det handlar om fin och mysig paddling, inga obehagliga överraskningar. Gör man avstickare upp i vissa bäckar finns det bäver och fågeltorn med rikt sjöfågelliv att beskåda. Vi ger tips till våra gäster beroende på deras önskemål.

Efter genomförd tur kan Giesela och Sandra konstatera att det var lite jobbigt att dra kanoten mellan vissa vattendrag. I övrigt ger de "tummen upp" för hela sjösystemet och dess vackra omgivning:
-Många fina vyer. Trevligt att vakna på morgonen och titta ut ur tältet och se exempelvis Akkanålke, säger Gisela.

Nu återstår arbete med att göra kartor/information över de kanotleder som vinner intresse.

WildAct Adventure - mitt i byn - erbjuder även "Bed & Breakfast". En meny skvallrar om att det även går att beställa varm mat som; älghamburgare och renkebab. Vintertid är företagets huvudsyssla hundspann.  


Trolleden i Gråträsk är ett annat tips för alla som vill prova på att paddla kanot.


Start från Gråträsk brygge, mitt i byn. Foto Gisela Åberg.
Längs Trolleden finns fina platser att göra strandstopp på


Eldplatser och stuga att låna, längs Trolleden. Foto Gisela Åberg. 

Vad är då tjusningen med att paddla kanot?
-Att glida fram ljudlöst, nära natur och vatten. Att uppleva och se djurlivet, det är tjusningen det! säger Sandra Andersson. 

LONA - Lokala Naturvårdssatsningen:
Kommuner kan ansöka om LONA-bidrag, men även intresseorganisationer kan anmäla projekt. Projekten genomförs antingen i kommunens egen regi eller av en lokal aktör som tecknat avtal med kommunen. Det är alltid kommunen som är ansvarig, från ansökan fram till slutrapportering. Projekttiden kan vara upp till fyra år.


Skriv ut: