Schack i Arvidsjaur?

2015-01-20 11:52

 

Vill du spela schack?
Vill du spela schack? Det vill i alla fall Muhammed Yousef och Gunnar Lundström. Foto Kent Norberg.

 

-Är du intresserad av schack?
Det undrar Gunnar Lundström, som önskar att återuppliva kommunens stola schacktraditioner.

 

Kvar i gömmorna i Medborgarhuset finns dokument och annat material från fornstora dagar. Av särskilt intresse är att flera schackbräden, sju uppsättningar pjäser och fem schackur bara ligger och väntar på att komma till användning.

-Tänk om vi kunde återuppliva intresset för att spela schack i Arvidsjaur! Schack, denna underbara gymnastik för hjärnan, har den unika egenskapen att det skapar gemenskap mellan olika samhällsgrupper.
-Ålder, socialgrupp, genus, språk, utseende, sexuell läggning eller politisk åskådning saknar betydelse. Schack är mångkulturellt.

Enligt Gunnar utvecklar en ung schackspelare sitt logiska tänkande och sin förmåga till analys samt riskbedömning:
-Det i sin tur ökar hans/hennes förutsättningar för att lyckas i skolan. I Luleå och Haparanda har flera skolor en egen schackklubb, säger Gunnar.


Vuxna och äldre behåller hjärnspänsten. I Norge har schack fått en veritabel ”Björn Borg feber” sedan Magnus Carlsen blev världsmästare 2013. För segern fick han 9 miljoner kronor. Redan som 13-åring slog han Karpov och spelade remi mot Kasparov.

-Till skillnad från alla dataspel är ”riktigt schack” tredimensionellt, direktkopplat till verkligheten. Spelaren möter sin motståndare ansikte mot ansikte och får möjlighet att utveckla sin sociala kompetens.

Enligt Gunnar är; schackklubb, studiecirkel, schack i skolan, utomhusschack, seniorschack, schack med barnbarn, spontanschack i lobbyn på Medan, i biblioteket eller på Humlan är bara några alternativ till vad man kan göra...

Nu försöker han och några andra vänner starta ”spontanschack” i Medborgarhuset. Om du är intresserad kan du antingen ringa Gunnar eller anteckna namn och telefonnummer på en lista som finns på bibliotekets anslagstavla.

-Med på listan finns Muhammed Yousef, matematiklärare och en mycket bra schackspelare.

Mvh

Gunnar Lundström

0730 428 356


Skriv ut: