1967 kom de första biltestarna... Pionjärer uppmärksammas i utställning!

2015-01-19 10:02


1967 kom de första testpionjärerna till Arvidsjaur...
Utvecklingen av fordons- och komponenttester vintertid, uppmärksammas just nu i en utställning, inrymd i Arvidsjaurs flytplatsstation. Det är Kirsten Stelling (t.v) som initierat utställningen och får nu medhjälp av Madeleine Aderhold. Foto Kent Norberg.


Lyssna på inslag om utställningen i P4 Norrbotten

Det är snart 50 år sedan de första biltestarna kom till regionen:
-Vi uppmärksammar det med en stor utställning på Arvidsjaurs flygplats, navet i biltestarland, säger initiativtagaren Kirsten Stelling.

 

Kirsten kom på idén med en utställning för två och ett halvt år sedan, i samband med en intervju till sitt magasin "Winterkurier"
-Jag skulle träffa pionjäreren Rune Karlsson, som plogade första upp isbanan i Varjisträsk. Kom sedan att tänka på att nog borde vi bevara och lyfta fram historierna om hur allt startade och utvecklades...

Biltest under 1980-talet. Fotograf okänd.Det blev startskottet för utställningen. Kirsten förankrade sin idé hos biltestföretagen och har sedan dess letat material, som nu finns samlat och presenteras i tre rum, i Arvidsjaurs flygplats:
-I ett fjärde rum har vi även filmvisning áv omkring 15 olika kortfilmer. De ger en god hint om hur det såg ut i begynnelsen, och utvecklats fram till modern tid. 

Biltestutställning
I början av biltesteran användes sopkvastar och snöskyllar för att hålla isbanorna fria från snö...

Mycket inom fordons- och komponenttester är hemligt. Men Kirsten betonar att materialet i utställningen godkänts av "branschen".  


"I love the cartesting, for cars are important". Elever på Ringelskolan i Arvidsjaurs kommun, har bidragit till utställningen med en rad fina teckningar på temat "Biltest".


1967 var året för de första vinteretestarna i regionen. Det var Opel AG som då inledde motortester i Arvidsjaur. "Testarna" bodde på det (då) kommunalägda hotell Laponia. Många minns säkert att de sedan byggde en egen anläggning vid "Lakuervägskälet", med kylkammare, verkstäder och kontor.
Kommunalrådet Sten Leastadius.
Sten Laestadius var kommunalråd och insåg rätt snart potentialen med vintertesterna... 

Några år senare etablerar Saab och Volvo vintertester i Varjisträsk, 7 mil norr om Arvidsjaur. Tillsammans med Bosch föregångare, Teldix, testades och utvecklades systemet med ABS-bromsar - att kunna manövrera bilen trots att föraren bromsar för fullt. En teknik som numer är en självklarhet på alla bilar.

1973 etaberas vintertester i Arjeplog. Opels ingenjörer upptäcke en plogad landningsbana på Hornavan, som ägdes av David Sundström och Per-Axel Andersson. Med kvastar och spadar höll de banan fri från snö... På den tiden körde de tyska ingenjörerna själva upp alla bilar som skulle testas.Så här ser det ut 2015-01-17 på Arvidsjaurs flygplats, som återigen växer!


Men 1990 invigdes Arvidsjaurs flygplats, som snabbt kom att bli navet i vintertestverksamheten, med direkt flyg till och från kontinenten. Sedan starten har flygplatsen vuxit år till år... Från 6000 resenärer till omkring tiodubbling i dag.
För närvarande utvidgas stationens lokaler för att på bästa sätt kunna svara upp mot behoven.

Hur länge pågår utställningen?
-Officiellt till april. Testföretag har sponsrat materialet, i övrigt är det på ideell basis. Men visar det sig att den är populär kanske vi kan hitta en fortsättning med finansiering från fler företag än testbolagen, säger Kirsten. 


 

Information om biltestutställningen på Arvidsjaur flygplats: 

Öppettider: 15 januari 2015 till början av april 2015. Utställningen är öppen för allmänheten under flygplatsens öppettider
(måndag-fredag kl. 05:30 – 21:30, lördag kl. 11.30 – 14.00, söndag kl. 11.00 – 21.00) eller efter överenskommelse.

Arrangörer: Arvidsjaurs flygplats, Lappland Infoservice (Winterkurier & Sommerkurier), Destination Arctic Circle

Utställningsplats: Arvidsjaurs flygplats. Utställningen är tillgänglig från ankomsthallen.


Gratis inträde


Guidning med fika: Söndagar 18 januari till 29 mars 2015 eller efter överenskommelse
(efter behov på tyska, engelska eller svenska).
Klockan 12.00 och 13:30. Minst 5 deltagare. 100 kronor inklusive smörgåstårta, kaffe och kaka / barn upp till 6 år 50 kronor.
Endast kontant betalning på plats (inte kort)!
Anmälan senast fredag klockan 18:00
E-mejl: kirsten.stelling(at)winterkurier.se / Tel. +46 (0)73 034 33 09

Språket på utställningen: Utställningen är huvudsakligen på engelska. En del texter är på tyska och svenska. Filmerna är på olika språk.

Företag som ställer ut: BOSCH, CONTI, TRW, BMW, Icemakers, SIS, Arctic Falls, Fly-Car.Skriv ut: