Afrikaresa för ungdomsgrupp

2015-01-20 15:01


Arvidsjaurs kommuns ungdomskulturgrupp har nyligen samlat in pengar och kunnat besöka Rwanda, Afrika. Foto privat.

 

Dagen före nyårsafton reste en grupp Arvidsjausungdomar på en niodagars spännande resa  till Rwanda...
-Vi har fått se och uppleva en helt annan kultur, säger Sandbackaeleven Andreas Ask.

 



Republiken Rwanda, är en stat i Centralafrika som gränsar till Burundi, Kongo-Kinshasa, Tanzania och Uganda. Det är Afrikas folktätaste land. Någa i gruppen har tidigare besökt en mindre ort i Tanzania och jämför länderna med varandra:
-Jag tycker att det är betydligt mer välordnat, där vi var i Rwandas huvudstad Kigali. Renare, grönare och mycket mindre skräp, än det vi upplevde vid förra Afrikaresan, säger Kasper Ask Lundberg och fortsätter:
-Det är intressant att se hur förhållandevis snabbt de har kunnat bygga upp landet efter folkmordet för 20 år sedan

Gruppen besökte det kända hotellet Mille Collines i Kigali, som var mitt i händelsernas centrum under folkmordet. Där gömdes tutsier och där bodde journalister från hela världen.



Ahmed Muse och Trésor Bishyika, projektledare för resan, tillsammans med barn på landsbygen alldeles utanför Kigali

Barn- och ungdomskulturchefen Camilla Freedman, en av ledarna för resan, reagerade på hur landet tagit avstamp i deras gamla traditioner under återuppbyggnaden till det nya:
-Befolkningen jobbar hårt och hjälper varandra. Är det exempelvis någon som behöver ett nytt tak, ja, då hjälps man åt med det. Sista lördagen i varje månad, Umuganda,  arbetar hela befolkningen tillsammans där man i mindre grupper bestämmer gemensamt vad som ska göras för dagen och där regimen står för kostnaderna.

-En annan sak som är värt att notera är att Rwanda är det land som har flest kvinnor i parlamentet.  I dag är 45 av ledamöterna kvinnor och 35 män!

Abbas Arizada reagerade på de stora skillnaderna mellan rika och fattiga:
-Antingen är du fattig eller rik. Det verkar också vara stor skillnad mellan städerna och landsbygden.


De fattigaste kan få en ko av staten, för sin försörjning... Ahmed Muse på fältbesök med VI-skogen hos några bönder utanför Kigali


Staten har dock utvecklat ett system där de fattigaste kan få var sin ko att försörja sig med sk. Gira inka. Kon avlas och kalvarna går sedan vidare till någon annan behövande... De har också gratis skola för alla unga i sju år.



Safari i Akagera. Till slut, efter många timmar, fick vi också se elefanter i det vilda!


Kulturgruppen från Sandbackaskolan i Arvidsjaur känner sig nöjda med resan och det de fick se:
- Vi var både i huvudstaden Kigali och reste runt i landet. Vi hann med besök på Sveriges ambassad, en skola och landets ungdomsministerråd, vi träffades en representant för regeringen, gjorde ett fältbesök med VI-skogen samt besökte tre muséer och gjorde safariresa till Akagera, säger Camilla. Men naturligtvis lärde vi känna huvudstaden Kigali också - både dag- och nattetid!



En trött "ungdomskulturgrupp" på väg hem från ett intensivt veckobesök i afrikanska Rwanda. Foto: Camilla Freedman.

Bakgrund:
Vid folkmordet i Rwanda dog cirka 800 000 människor av folkgruppen tutsier, samt de hutuer som motsatte sig extremisterna. Dådet skedde från och med 6 april 1994 till mitten av juli samma år. De ansvariga för detta folkmord anses främst vara hutuer, ledda av det kristdemokratiska regeringspartiet MRND, och hutunationalistiska milisgrupper som stöddes av ledande personer inom regeringen och militären.

FN och länderna i västvärlden har fått hård kritik för sitt agerande under folkmordet. FN:s närvaro i landet var minimal redan från början och i takt med att våldsamheterna i landet eskalerade. Trots att FN var väl medvetna om vad som pågick i landet skickades militärpersonal tillbaka. De europeiska soldater som skickades dit hade bara till uppdrag att föra ut sina landsmän ur landet, för att sedan även själva dra sig tillbaka.

Källa: Wikipedia.se.


Skriv ut: