Samiska folkets dag

2015-02-03 08:51

Filmen Jojk.
Kritikerrosade filmen "Jojk" visas i Medborgarhusets biograf, som dagbio kl 10.00, på samernas nationaldag. Entré 60 kr. Efter filmen bjuds det på kaffe och specialgjord tårta!

Samiska flaggan är hissad i dag, framför Arvidsjaurs kommunalhus,  då det är Samisk nationaldag. Foto Kent Norberg.
6/2 kl 08:30. Samiska flaggan är hissad i dag, framför Arvidsjaurs kommunalhus,  då det är Samisk nationaldag. Foto Kent Norberg.

 

Fredag 6 februari infaller Samernas nationaldag vilket föranleder en rad olika arrangemang:
-Bland annat erbjuder vi dagbio kl 10.00 med filmen "Jojk", som fått fantastiska recensioner i media, säger Susanne Stenberg, samisk samordnare i Arvidsjaurs kommun.

 

Jojken har en oavbruten tradition sedan tusentals år. Det är samiska folkets musik. Men jojken har varit belagd med dödsstraff, eftersom den betraktades som trolldomsmusik. Vad är anledningen till att musikgenren genom åren överlevt både kristna missionärer och myndigheter? 


Susanne Stenberg.
Susanne Stenberg, samisk samordnare i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.


-Via jojkens historia får vi en berättelse om samerna, i en film med personligt tilltal och fantastiska bilder och inte minst musik, säger Susanne.

Arvidsjaurs kommuns verksamheter serverar dagen till ära blodpalt/skav och mos. I Ringelstas matsal, 10.00, blir det kaffe och tårta och samkväm med samtal kring samiska folkets dag.

Förskoleavdelningarna Fjärilen och Stortorget uppmärksammar dagen med olika aktiviteter. Skogssamen Ivan Eriksson visar historiska bilder och berättar om den skogssamiska kulturen, för elever på Ringelskolan.

Kaféet "Hans på hörnet" serverar en specialtillverkad bakelse för att hylla den samiska nationaldagen. 


Skriv ut: