Pjesker sjuder av entreprenörsanda!

2015-02-17 11:43


Näringslivsrådgivaren Lars-Erik Hällerstrand överlämnade blommor till ägarna av nystartade Pjeskerföretaget VIP (Visit in Pjesker): Johan Sellbom och Tord Holmström. "Det är viktigt att nyttja resurser som finns på plats och att byn står bakom oss i VIP" konstaterade de. Foto Kent Norberg.
 

I byn Pjesker, 27 kilometer utanför Arvidsjaurs samhälle, sjuder det av entreprenörsanda:
-Byn är engagerad, nu när vi fram till mitten av mars tar emot 400 gäster på våra isbanor, säger Johan Sellbom, delägare i nystartade VIP (Visit in Pjesker). 

 

Entreprenörsidén kom för tre år sedan, när bland andra Johan och delägaren i VIP; Tord Holmström, plogade upp en isbana på Pjeskersjön. Då var det mest för eget skojs skull. Men tanken föddes om att kanske kunna ta emot betalande kunder. Det är ju ett digert arbete och inte helt gratis att hålla upp isbanor:
-Vi lät Laponias vd, Kristoffer Lundström, veta att vi var intresserade av försöka utveckla vår verksamhet, säger Johan.


Tyska företaget European Speed Club hyr in sitt körevent hos nystartade: "Visit in Pjesker". Foto Kent Norberg.


Sedan gick allt från 0 till 100!
European Speed Club, med närmare 25 sportbilar, visade sig vara intresserade av att köpa tjänster i Pjesker och av hotell Laponia. Men det fanns en hel del kvalitetskrav att klara för att förverkliga Tord och Johans planer.


Nya och lite annorlunda vyer ute på Pjeskersjöns is i vinter... 

Företaget VIP bildades och en enorm verksamhet påbörjades, med start hösten 2014. Allt från att rusta upp/bygga om byaskolans toaletter, övervåning, matsal, kök och lounge.

Även lodge och byggdes upp vid sjön:
-Man kan säga att det var vår iver och Laponias behov som möjliggjorde den här satsningen, säger Tord, som är nöjd med den hjälp han fått av kommunen:
-Det har fungerat bra med allt från näringslivskontoret till hjälp med bygglov och andra saker.  


Nöjda kunder hos VIP! 

Företagskonceptet innefattar övernattning och frukost hos Laponia. Därefter skjutsas kunderna i minibussar till Pjesker. Där väntar actionfylld bilkörning, på olika preparerade isbanor. Lunch och middag (två kvällar/veckan) serveras i byastugan av byns egna kockar; Mikael Eriksson och Viveca Lindqvist.


Mikael Eriksson och Viveca Lindqvist är kockar i byastugan.

Kundkategorin är huvudsakligen tyskar. Totalt genererar VIP-verksamheten 1500 gästnätter i kommunen!
-Det ser onekligen bra ut, och känns spännande att ha tagit klivet till att bli egen företagare. Men vi lär oss branschen hela tiden och kommer att utvärdera verksamheten när säsongen är över, säger Johan.


Pavel är en i gänget som dagligen, dygnet runt ibland, jobbar med att isbanorna ska vara i toppskick. 

Kanske är det byaandan som bidragit till Johans kliv..? I Pjesker bor nämligen en famn med företagare. Exempelvis ägarna av: Comfort/TTV Värmeteknik, Inlandsrör, Börje Sundqvist Bilverkstad och Sanfridsgården. Och självklart numer även VIP.


Byastugan = headquarter. Byastugeföreningen hyr ut byastugan till VIP fram till mars utgång. 

Ägaren av European Speed Club utökar i dagarna sin fordonspark med 16 exklusiva sportbilar av märket Aston Martin:
-De har fått i uppdrag att ha tand om vip-kunder uppe hos oss, säger Johan.
Med hjälp av GPS-sändare i bilarna, går det att ta varvtider och jämföra vem som kört snabbast.


Kul på is.. Foto Kent Norberg.Lars-Erik Hällerstrand, Per-Einar Lindqvist, Johan Sellbom med flera i samspråk i byastugan.

 -Det är jättefint i byastugan nu, och den har blivit en samlingsplats för oss byssare. Det verkar som om våra tyska gäster gillar mixen med att få uppleva genuint svenskt lantliv, inramat av en vacker natur och action ute på isbanorna, säger "ismästaren" och allt-i-allon Per-Einar Lindqvist. 

 


Skriv ut: