Barnboksförfattaren Helena Bross träffade Tallbackaelever

2015-02-11 13:41



Barnboksförfattaren Helena Bross, träffade lågstadieelever i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

 

Barnboksförfattaren Helena Bross besökte förra veckan lågstadieklasserna i Arvidsjaurs kommun:
-Roligt att träffa alla barnen. Jag berättade bland annat om min dyslexi, sa Helena.

 

Besöket ingår i Skapande skola, där barnen i förväg läst hennes populära och utlånade böcker. Lågstadieeleverna i Arvidsjaur och Glommersträsk fick därefter träffa författaren, som berättade om sig själv och hur det är att skriva böcker. 

Att man är författare innebär inte med säkerhet att man gått igenom skolan utan skriv- och lässvårigheter. Helenas första två skolår var "besvärliga"...
-Jag kunde inte lära mig läsa och därför skickades jag till läsfröken, när de andra hade roliga timmen. Jag drog snabbt slutsatsen att jag var dum i huvudet.

Det var en stor befrielse för Helena efter att ha blivit testad av en skolpsykolog, och fick veta att hon var ”ordblind”. Ordet dyslexi hade man inte börjat använda ännu:
-När jag började i trean kom jag en så kallad läsklass. Det var en liten klass där alla hade svårt med läsning. Läraren var en gammal dam som specialiserat sig på läs- och skrivsvårigheter. Hon blev en mycket betydelsefull person för mig.

Helena lärde sig läsa och tyckte att det var roligt:
-Men det bästa var att jag lärde mig skriva. Väldigt fort upptäckte jag att jag kunde använda mitt nya verktyg till att skriva precis vad som helst.

Helena satte genast igång med att skriva pjäser som hon och hennes klasskamrater spelade i:
-Jag skrev berättelser, dikter, brev, dagböcker samt brev varje dag, och det har jag fortsatt med.

Hon utbildade mig till lågstadielärare och började arbeta 1973. Det sjudande livet i skolan har alltid fascinerat henne och Helena skriver sedan många år kåserier i Lärarnas Tidning:
-Skolan har också inspirerat mig till mina barnböcker. Egentligen behöver jag inte hitta på så mycket, det är bara att hålla ögon och öron öppna för allt som händer bland barnen.

De första böckerna kom ut 1978 och sedan dess har det blivit väldigt många. Helena har skrivit flera lättlästa böcker som vänder sig till nybörjarläsare:
-Jag tycker att det är viktigt att barn som just lärt sig läsa kan uppleva att de lyckas läsa en hel bok! Och den ska förstås vara rolig och berätta något som de kan känna igen sig i.

Helena Bross är ofta ute på författarbesök i skolor. Vanligen träffar hon barn i klasserna 1-3, men ibland besöka även klasserna 4-6. Hon brukar börja med att berätta om hur det var att ha svårt att lära sig läsa:
-När jag föreläser för vuxna berättar jag om mina upplevelser av att vara ett barn med läs- och skrivsvårigheter.

Som lärare har hon också förstått hur mycket vi vuxna kan göra för att främja barns läsning och hur viktigt det är att barn med läs- och skrivsvårigheter får ett riktigt bemötande.

 

Besök Helenas egen hemsida (länk)

Böckerna "Klass 1 b" och "Solgatan 1" är Helenas mest lästa barnböcker.
Båda är lättlästa, utspelar sig i en välkänd miljö och innehåller lite dramatik.


 

Helena har tilldelats SCIRA:s hedersdiplom.
(SCIRA är en ideell organisation som har till syfte att stimulera och stödja forskning om läsning, läsundervisning och läsförståelse. Hedersdiplomet delat ut till den som gjort ett förtjänstfullt arbete inom läsningens område.)



Skriv ut: