Fastigheten Fristad 1:30 är numer kulturminnesmärkt. Foto Kent Norberg.
Anette och Michael har flyttade in i gården 1995, och har sedan dess arbetat för att klara byggnadsminneskraven. Men nu har alltså deras dröm och mål gått i uppfyllelse, och det firades på måndagseftermiddagen med guidad visning, tal och tårta.
Michael Lindeman och Anette Rylén bjöd in till tårtfest i samband med att Fristad förklarades för byggnadsminne av Länsstyrelsens utsända. Foto Kent Norberg.
Länsstyrelsen som är kontrollorgan, skriver i ett pressmeddelande att det är "... glädjande att gården förklarats som byggnadsminne, då den har mycket höga kulturhistoriska värden och breddar bilden av jordbrukets historia i Norrbotten".
-Det här känns väldigt roligt, sa Michael Lindeman och höll upp byggnadsminnesskylten så att alla inbjudna gäster kunde se...
Fristad etablerades som nybygge omkring sekelskiftet 1800 och gården har varit bebodd sedan dess. De äldsta personuppgifterna visar att kyrkoherde Edin bosatte sig på platsen 1827, efter att han slutat sin jobb som präst.
Bebyggelseantikvarien Bertil Thelin guidade sällskapet in i sommarladugården, som har flera inskriptioner från 1870 och framåt samt två bilder av jägare inristade på dörrarna.
-Fascinerande är att Fristad spänner över så lång tid, fram till idag samt att det under åren uppförts en rad olika byggnader. Däribland finns ett en samisk benbod, som ger Fristad ytterligare en dimension, sa antikvarie Agnetha Renberg.
Arvidsjaurs kommuns kommunalråd Lotta Åman, i täten av följet som gick på den guidade visningen av gården. "Å kommunens vägnar är vi stolta och glada för Anettes och Michaels arbete som nu givit frukt". Foto Kent Norberg.
Totalt finns 15 ekonomibyggnader, varvid invigningssällskapet guidades i några av dem. Däribland en sommarladugård ("sommarfusé" renoverades i fjol) och en samisk benbod, som är under renovering av det kunniga snickargänget från Gallijar-Järvlia kulturbygdsförening.
Anette kikar in i den samiska benboden, där det finns djurkranium, käkben med mera. Av benmjöl kunde man göra salpeter och av det tillverka krut.. På ena väggen finns det kvar märken av gevärskulor, från provskjutningar. Men blyet petades ut ur träet och återanvändes.
De öppna markerna består av slåtter- och åkermark mellan gården och Arvidsjaursjön.
Skyddsbestämmelserna innebär nu att Fristad ska behålla sin nuvarande karaktär och det skick den har i dag. Förändringar måste ske med respekt för byggnadernas nuvarande utformning, så att karaktären bibehålls. Eventuella förändringar ska ske i samråd med Länsstyrelsen. Beslutet om skydd är avsett för överskådlig framtid och följer med till eventuella nya ägare.
Med andra ord lär det inte bli tal om någon glasveranda mot sjön.
Extra:
I Fristad spelades scener in till en film som heter "Tryggare kan ingen vara".
Filmen är en thrillern och spelades in 1992, i Arvidsjaur och Stockholm. Den hade premiär 12 mars 1993 och var då tillåten från 15 år.
Mikael Rickfors hade skrivit text och musik samt sjöng "Ett slott under solen".