Östra och (på bild) Västra Ringlet – Arvidsjaurs närmaste, kanske bästa och minst utnyttjade fiskevatten. Det anser i alla fall Gunnar Lundström, fiskare och schackspelare. Foto Kent Norberg.
Det finns många bra fiskevatten i Arvidsjaurs kommun. Kanske för många; det verkar som om varken boende eller turister har upptäckt att det finns lysande möjligheter att fånga gädda och abborre på gångavstånd från samhället. Sjön kallas för Ringlet.
Gunnar Lundström (till höger i bild) spelar gärna schack, när han inte metar abborre i vattendrag nära Arvidsjaurs samhälle. Arkivfoto Kent Norberg.
Min erfarenhet av Ringlet är att sjön mycket väl kan vara ett av landets bästa fiskevatten om man är ute efter monstergädda och grov abborre. Mina egna rekord är en gädda på 7,5 kg och en abborre på 1,2 kg. Mitt problem är att fisketurerna blir korta eftersom fiskarna nappar för ofta. Fångsten blir helt enkelt för stor och det är svårt att tillämpa catch and release. Gäddornas 3 000 bakåtriktade tänder gör det svårt att lossa enkelkroken utan att först döda fisken och abborrarna hugger så häftigt att kroken ofta sitter i magsäcken.
Jag är lat och har i Mälardalen hittat en fiskemetod som passar mig utmärkt - bottenmete med mört. Metoden, som passar för stora fiskar, är av någon obegriplig orsak obekant i Norra Norrlands inland och fjälltrakter.
Tre vackra randiga rovriddare med en sammanlagd vikt av 2,2 kg, fångade i Ringlet på kortare tid än en timme. Foto Gunnar Lundström.
Om du vill prova på bottenmete så följer här en beskrivning:
Du inleder med att meta upp några mörtar som förvaras i en större hink med lock – mörtarna är rymningsbenägna. Det finns gott om mört i hela sjön, vilket visar att vattnet har lågt PH-värde. En plats där man alltid får mört är vid vägtrumman på Laestadius väg.
Kommunen har konstaterat att vattnet håller god kvalité och fisken duger till mat – med undantag för sommargädda.
Du behöver en stor haspelrulle och ett långt spö med kraftig "ryggrad". Lämplig utrustning finns att låna på turistbyrån. Linan bör vara vanlig grov nylonlina; undvik för allt i världen trasslande flätlinor. Ett blyfritt sänke på förslagsvis 20 gram sätts på huvudlinan ovanför tafsen; som bör vara minst 50 cm. Tafsen avslutas med en lång ståltafs med kraftig beteshake.
Monstergäddor på över 10 kg, som det finns gott om i Ringlet, rätar ut vanliga beteshakar.
Därpå Du letar upp en lämplig plats, gärna en udde eller en bäckmynning. Du skär till spöhållare av en vidja. Du sätter fast mörten under ryggfenan med en stor kraftig krok och sveper försiktigt ut hela härligheten i sjön. Inga häftiga kast, då lossnar mörten. Du vevar upp så att linan är spänd och placerar spöet i spöhållaren.
Du sätter dig i en bekväm solstol och ägnar dig åt t.ex. en god bok, stimulerande samtal eller kanske ett parti schack. Själv sätter jag alltid en bjällra i spötoppen, eftersom det kan hända att jag somnar i stolen.
När fisken nappar låter du linan löpa i några sekunder, varpå du snabbt skruvar åt slirbromsen och gör mothugg. Själva fighten får du klara utan rådgivning, se bara till att fisken är trött när du landar den.
Försök lossa fisken så att den kan släppas tillbaka i sjön. Går inte detta så dödar du fisken genom ett så kraftigt knivstick i nacken att ryggraden bryts.
Nu finns det en och annan mygg vid Ringlets stränder. Men även det problemet går att lösa. Turistbyrån lånar nämligen ut båt och flytvästar till den som vill undvika myggen genom att ro ut på sjön. Då kan du istället för att bottenmeta ankra båten och sätta ett stort flöte på huvudlinan. Om flötet dyker häftigt så sitter en abborre på kroken, dras det åt sidan och dyker långsamt så är det en gädda.
Hyr båt och fiska i Ringlet.
Om du tröttnar på att fiska eller inte vill fiska alls kan du bara vandra runt sjön längs motionsspår och stigar. Att vandra över tallbackarna vid Ringlet är enligt min mening en större naturupplevelse än att vandra i Mälardalens slottsparker och ekskogar; man slipper trängas. Myrarna är nyspångade. Det finns många rastplatser, ett fågeltorn och chans att hitta blåbär och hjortron.
Mvh// Gunnar Lundström
Fakta från Turistbyrån: