Första träffen för "Näringslivsgruppen"

2014-06-17 10:31


Företagsrådgivaren Lars-Erik Hällerstrand och tillförodnade näringslivschefen; Stina Johansson, utgör nu en ny näringslivsenhet i Arvidsjaurs kommun. Deras förordnande löper fram till maj 2015. Under den perioden kommer Arvidsjaurs kommun att, tillsammans med näringslivet, utreda hur en framtida näringslivsorganisation ska se ut. På tisdagsmorgonen träffade de för första gången en sammansatt lokal referensgrupp. Foto Kent Norberg.

 

Tisdag morgon träffades för första gången "Näringslivsgruppen" - en nyligen sammansatt referensgrupp från Företagarna, Arvidsjaur handel, Lantbrukarnas riksförbund och arbetsförmedlingen:
-Arvidsjaur känns som en guldgruva med ett gediget näringsliv. Men nu gäller det att jobba tillsammans och då behöver vi er som input, sa nytillträdde företagsrådgivaren Lars-Erik Hällerstrand.

 

Det som tidigare benämndes Tillväxtenheten i Arvidsjaur är för närvarande under upplösning. Näringslivsdelen plockas ut ur "paraplyorganisationen" för att kunna jobba mer koncentrerat mot företagen.

Under ett år har Stina Johansson och Lars-Erik Hällerstrand ett förordnande att jobba med Arvidsjaurs kommuns näringsliv:
-Vi kommer att samla in synpunkter och önskemål. Såväl akuta som mer långsiktiga ärenden, sa Stina, som jobbar heltid som tillförordnad näringslivschef.

Lasse jobbar 60 procent.

Överlämning av eventuella pågående projekt kommer att ske till nya näringslivskontoret under sommaren.




Lars-Erik Hällerstrand och Stina Johansson ska det närmaste året jobba med näringslivsfrågor. Foto Kent Norberg.


Lars-Erik, föredrar att kalla sig "Lasse",
och har många års erfarenhet av både nationella och internationella affärer:

-Men senaste åren har jag främst jobbat med företagsrådgivning i Älvsbyns kommun. Jag växte upp i Slagnäs och har även många goda kontakter här i Arvidsjaur, berättade han.

Stina Johansson, lärare i grunden, har senaste åren jobbat med olika projekt, inte minst internationella samarbetsprojekt i Afrika:
-Erfarenheter med att söka projektmedel kan komma väl till pass i min nya uppgift.

Båda tycker att det ska bli spännande att ta itu med sina nya arbetsuppgifter.

För närvarande delar de kontor i kommunhuset:
-Ni är välkomna att ringa min jourtelefon, nästan dygnet runt om ni har akuta frågor om företagande, sa Lasse.

Lasse nås på: 070-620 61 90.
Stina nås på 070-300 25 60.



Från vänster: Jessica Lidström, Mimmis boutique, Mattias Lindh, AF, Pernilla Granberg, LRF, Lasse Hällerstrand, Therese Jansson, A-färg & Tapet, Mattias Jonsson, NTC och Stina Johansson (ryggen mot kameran).

Frukostmötet med "Näringslivsgruppen" listade de mest akuta åtgärderna som Stina och Lasse måste ta tag i den närmaste tiden (utan inbördes rangordning):

  • Hjälpa företagen med projektbeskrivning/ansökan EU-medel
  • Profilering och information utåt
  • Köptroheten
  • Stödfunktion för företag


-Ni måste få igång stödverksamheten i djungeln av regelverk! Vi förtagare är jättebra på att sälja skotrar, kläder och köra grävmaskin.... Dessutom har vi en massa bra idéer. Men vi tar oss inte genom det teoretiska, utan behöver hjälp för att navigera förbi det hindret, sa Mattias Jonsson, NTC, och underströk ytterligare vikten av att detta måste igång omedelbart för att inte bromsa upp kommunens näringslivsutveckling.

Lasse och Stina sa att de inser problemet och lovade att ta tag i ärendet:
-Vårt önskemål är även att näringslivsfrågor ska få större utrymme i den politiska processen, vid kommunstyrelse- och kommunfullmäktigemötena. 

Mötet framförde även önskemål om att nya näringslivskontoret inte ska ödsla för mycket tid på att hitta "nya frälsare" utifrån - utan istället koncentrera sig på att stötta de befintliga företagen:
"Det finns så oerhört mycket att göra på hemmaplan" sa mötet.

Jessica Lidström, Mimmis boutique, refererade till tidigare akuta punkter:
-Vi måste få hjälp med att profilera Arvidsjaur på ett positivt sätt. Tyvärr står det inte så mycket positivt i tidningarna. Dessutom måste vi få ortsborna att handla mer lokalt.

Mattias Lindh, arbetsförmedlingen, höll med i tankegångarna:
-Att handla lokalt är viktigare än vad många inser. Det innebär ju att man säkerställer sina barns framtid i Arvidsjaurs kommun...


Pernilla Granberg, LRF. Foto Kent Norberg.
Att flytta ut till landsbygden är en trend som diskuterades på mötet...

-Att bo i en storstad är inte riktigt lika intressant längre. Många söker sig därför till mer naturnära samhällen, där de kan odla själva och få mer livsrum, sa Pernilla Granberg, LRF och fortsatte:

-Det flyttar hit folk från Holland, Tyskland och andra städer i Mellaneuropa, för att de vill bo mitt ute i "spenaten". Här finns en väldigt stor utvecklingspotential, inom bioenergi och närodlat!

 

Andra lite mer långsiktiga önskemål. som framfördes på mötet var:

  • Hjälp med att skapa bättre lånevillkor hos våra banker
  • Raka ingångar och snabbare handläggning inom kommunen
  • Att det alltid finns någon på kommunens verksamheter som svarar, eller hör av sig om personen är upptagen

När det handlar om "utifrånbilden" av Arvidsjaurs kommun är det viktigt att alla medborgare inser hur det påverkar vad man sprider för bild av oss via sociala medier och i direkta samtal med folk.

Nästa träff för Näringslivsgruppen inträffar 29 augusti 08.00-09.30.



Skriv ut: