Kurs i lokala och närproducerade livsmedel

2014-09-17 12:54


Kockar är de allihopa: Alexander Sundqvist, Carina Brydling, Cecilia Åsberg, Cajsa Ahlbäck och Niklas Persson. Foto Kent Norberg.

 

Onsdag och torsdag genomförs en kurs på temat lokala o närproducerade livsmedel. Deltar gör kockar från våra lokala restauranger med före detta landslagskocken Carina Brydling, som lärare och inspiratör:
-Vi kommer att laga norrländsk mat! säger Carina.

 

Syftet med kursen är att jobba mot exportmognad för en internationell publik med höga krav som gästar våra kommuner. Inte minst vintertid.

Personal från Clarion Collection Hotell Arvidsjaur, Rolles Krog, hotell Laponia och Soresle River Hotell deltog under kursdagen, som inleddes med utbildning med fokus på kött och fisk.

Alexander Sundqvist, Clarion Collection Hotell Arvidsjaur.
Alexander och Cecilia skär älgtunga och "gäddpuckar".


"Eleverna" tillagade därefter lunch och sedan påbörjades planeringen middagen, av de råvaror som levererats:

-Över lag anser jag att det är nyttigt för oss kockar att träffas. Jag tror på möten där vi kan utbyta recept och erfarenheter och laga mat tillsammans.

-Vi ska bland annat göra långkok på högrev, tillaga renbog och griskind samt fixa goda färspuckar på gädda.

Under onsdagskvällen dukades en magnifik "tapasmiddag" upp i Medborgarhuset. Där fick inbjudna gäster och lokala matproducenter avnjuta en rad olika smakersensationer, baserade på råvaror från närområdet:
-Inom krogvärlden är det inne nu att jobba mot sin egen bonde, berättade Carina Brydling och lovade att förmedla restaurangkontakter till matproducenter som deltog under kvällen.

Bilden t.v: Raka morötter. Men nu går trenden mot att alla kockar vill servera krokiga morötter, eftersom det är mer "organiskt".

 


 

Förr samlades de mest drivna kockarna i storstäderna och där hittade man således även de bästa restaurangerna... Men om Carina får framhålla någon av alla våra svenska kockar blir det Magnus Nilsson, i jämtländska Fäviken:
-Han är Sveriges bästa kock och driver landets bästa restaurang! Magnus är inte så intresserad av att synas i medier utan vill hellre utveckla sitt koncept med närproducerad mat från jorden och skogen.
-Där råder det enkla och rena. För "back to basic" röner mer och mer intresse...


Vem skulle kunna gissa att råvaran är gädda från Abborrträsk..?

Carina håller det inte för omöjligt att någon av kursdeltagarna också skulle kunna nå långt...
-Det handlar i grunden om ett genuint matlagningsintresse. Men även att hitta en plattform för att kunna utveckla det...
-Kanske är dessa medverkande restauranger en sådan plattform?


Serveringsdags...

Under middagen diskuterade inbjudna politiker, producenter och kockar tillsammans om hur deras respektive situation ser ut och vad som kan åtgärdas, för att skapa en förbättring:
-En fortsättning av detta projekt blir att se över logistik för transporter av varor i inlandet. Vad som är ekologiskt och ekonomiskt hållbart, sa Ulla Blomqvist, projektledare.

Fish n´chips av friterad abborre med hemlagad remuladsås. Älgtunga
Fish n´chips av friterade abborrfilér med hemlagad remuladsås och syrade morötter. T.h: Tunt skuren älgtunga med svampcremé, smörstekta kantareller och Svedjanost från Skellefteå. Toppad med örtsallad. En smakupplevelse!

Små burgare...
Små hamburgare av rökt renfärs på rostat hembakt bröd med blåbärsaioli, rökt knaperstekt fläsk och Svedjanost.

Peter Manner, turistbyrån i Arvidsjaur, efterlyste en lunchrestaurang som kan erbjuda en lokal dagens rätt:
-I dag finns inte det i samhället, när vi ska rekommendera våra turister som prova på att äta något genuint lokalt.

Ugnsrostade älgmärgben.
Ugnsrostade älgmärgben med tillbehör. "Något så ofantligt gott" uttrycke en av gästerna.

Mandelpotatiscremé med rökt sik och torkade lingon. Foto Kent Norberg.Alexander Sundqvist, Clarion och Cecilia Åsberg, Laponia berättade om deras huvudgäster vintertid, som är biltest och eventverksamhet på is:
-Det vill helst veta menyn månader i förväg. Sedan ska det vara samma mat under hela perioden de är här.
-Ibland skulle det vara roligt att kunna improvisera lite mer, utifrån vilka färska råvaror som går att få tag på för tillfället, sa båda.

Bilden till höger: Mandelpotatiscremé med rökt sik och torkade lingon.

Arrangör av utbildningen är Akademi Norr och finansieras av Leader Lappland och Jordbruksverket genom projektet Framtidsbygd Lappland.

På lördag är det Malå som gästas av landslagskocken Carina Brydling. Tillställningen är öppen för allmänheten. Kontakt: Ulla Blomqvist 070-661 77 03.

Delaktig i arrangemanget är även Destination Polcirkeln via Erika Forsberg.

Carina Brydling. Foto Kent Norberg.
"Ett genuint matintresse och en bra plattform för att kunna utveckla sina kunskaper kan ta både personen och restaurangen väldigt långt" sa Carina Brydling, tidigare landslagskock, kokboksförfattare, tv-kock, egenföretagare med mera.
-På lördag är vi i Malå och gör en rad nya fantastiska maträtter. Välkomna! hälsar Carina till alla Malåbor.


Skriv ut: