"Milstolpe" i jobbet för tågtester på Tvärbanan!

2014-02-28 08:49


Lennart Wallberg presenterade den färdiga förstudien vid en presskonferens i Skellefteå på torsdagen. Foto Kent Norberg.
Lennart Wallberg, IUC Västerbotten, presenterade den färdiga förstudien vid en presskonferens i Skellefteå på torsdagen. Foto Kent Norberg.

 

En gedigen förstudie tänder nu "grönt ljus" för fortsatt jobb med skapandet av en tågtestbana på nedlagda Tvärbanan!

-Nästa steg blir en realiseringsstudie, säger Lars-Åke Tjernström, verksamhetsledare för RTN (Rail Test Nordic).

 

Under nio månader har förstudien pågått med Vinnova som finansiär och Lennart Wallberg, IUC Västerbotten, som projektledare. Olika marknadsmässiga förutsättningar har undersökts, liksom vilka EU-regler som gäller. Även kontakter med stat, Trafikverk, högskolor och inte minst tågtillverkarbranchen har tagits:
-Tillverkarna visar helt klart intresse för en ny längre vinterbaserad tågtestbana, med höghastighetssträcka, säger Lennart Wallberg, IUC Västerbotten, som varit ansvarig för förstudien.


RTN vill skapa en vintertestnorm, en stämpel på att tågen/tågutrustningen är klimattestade på Tvärbanan.

I dag finns bara hårt belagda rundbanor i Europa. Trenden är dessutom att tågtesterna ökar. Tvärbanan har raksträckor för hastigheter upp till 250 kilometer i timmen och skulle såväl lätta på "beläggningstrycket" som tillföra ytterligare kunskaper om vinterklimat.

De största tågtillverkarna som; Bombardier, Siemens och Alstom omsätter årligen uppemot 55 miljarder kronor!
-Det finns med andra ord pengar i branschen. Går det att bygga upp en biltestindustri i Arvidsjaur/Arjeplog, bör det även gå att skapa en ny näringsgren med tågtester...

Lennart visade statistik från november och december 2013, vilka visade att endast fyra av fem tåg nådde sin destination. Alla förseningar kostar årligen 300 miljoner kronor:
-Här finns helt klart förbättringspotential och stora pengar att spara!

Tanken är att bygga upp en tågtestanläggning för året-runt-verksamhet. Men med samlad kunskap om i synnerhet vinterförhållanden. Detta i samarbete med bland annat universitet och högskolor.

Investeringskostnaden för banans upprustning beräknas uppgå till 1 miljard kronor. Kostnader tillkommer för byggandet av verkstäder/klimathall med 400 miljoner kronor. Planen är att staten lägger "grundbulten" till upprustningen av banan.


Grönt ljus - ger energi till RTL:s verksamhetsledare Lars-Åke Tjernström samt Arvidsjaurs och Skellefteå kommuner, att jobba vidare med tågtester på Tvärbanan. Foto Kent Norberg.

-Förstudiens goda resultat gör att vi nu får ork och energi att gå vidare i testbanans förverkligande, säger Lars-Åke Tjernström.

Näst steg kommer att ske i form av en realiseringsstudie. Där ska arbetsgruppen titta närmare på utformningen av banan, testmetoder, testutrustning och finansieringsformer samt ta fram ett mer detaljerat beslutsunderlag för vidare arbete med bland annat projektering:
-2017 vill vi dra igång med testerna!

Karolina Andersson och Lars-Åke Tjernström båda RTL och Ann-Kristin Vinka, tillväxtchef i Arvidsjaur jobbar gemensamt för bildandet av en tågstestbana på nedlagda sträckan: Arvidsjaur-Jörn. Foto Kent Norberg.,
Tvärbanan är en "skatt". Den här förstudien är en milstolpe i vårt fortsatta arbete. Det anser Karolina Andersson och Lars-Åke Tjernström båda RTN (Rail Test Nordic) och Ann-Kristin Vinka, tillväxtchef i Arvidsjaur, som jobbar gemensamt för bildandet av en tågstestbana på nedlagda sträckan: Arvidsjaur-Jörn. Foto Kent Norberg.


Skriv ut: