Bo Lundmark inledde med att hälsa alla välkomna till bärseminariet i Glommersträsk, byn som vill öka tillvaratagandet av lokala bär: "Det finns en otrolig företagaranda i byn, så vi ska nog kunna driva detta vidare också...". Foto Kent Norberg.
Skogsbären har historiskt betytt mycket för byborna i Glommersträsk. Under 1930-talet reste flickor från Stockholm till Glommersträsk för att tjäna pengar på att plocka blåbär till byns blåbärstork.
Nu vill krafter i byn återuppta tillvaratagandet och förädlingen av skogsbär:
-Lingon har inte marknadsförts tillräckligt. Där måste det finns en stor utvecklingspotential, efter som de är minst lika nyttiga som amerikanska tranbär, som idag får den mesta reklamen, sa Bo Lundmark (till vardags vd för Glommers Miljöenergi, GME).
I projektet Glommerspiloten ska frågor som: "Finns det en marknad?, vilken kunskap, teknik och utrustning krävs?" besvaras.
Marknadsundersökningar visar att det blir mer och mer viktigt med kravmärkning och att deklarera varifrån produkten kommer.
Enligt Linus Jornevald, Pre Investment Consulting, återfinns hjortron och lingon i få segment på marknaden. Blåbär och tranbär är ofta förekommande i hälsokostprodukter:
-Bär ligger rätt i tiden enligt industrin, ser en ökande handel på internet. Däremot är pris och tillgång ett problem för svenska bär, sa Linus till seminariet som samlade omkring 35 deltagare från näringsliv, kommun, universitet med flera.
Linus Jornevald, Pre Investment Consulting.
Marknadsanalysen summeras med att det finns en stor nyfikenhet inom industrin och utvecklingspotential samt att det konsumeras mer bär nu än förr.
-Det görs redan pellets i Glommers i dag. Så varför skulle inte bärförädling kunna bli verklighet också? Råvaran finns ju här, sa Roger Uddstål, projektledare för Glommerspiloten.
Roger Uddstål, bilden till höger.