Premiär för nätverksträffar med utländska turistentreprenörer

2014-02-13 14:50
Första mötet för utländska företagare i turistbranschen.

 

Under de senaste åren har fler och fler européer valt att flytta till Arvidsjaur med omnejd för att starta företag inom turism. Människor från Tyskland, Holland, Österrike, Belgien, Frankrike, Schweiz, England och till och med Zimbabwe har valt att flytta hit för att förverkliga sina drömmar och på heltid ägna sig åt sådant de brinner för. Det handlar framför allt om hundspann, scooter-safari och att driva lodger.

Hundspann. Foto Kent Norberg.
Hundspannsföretag är populärt när det startas nya företag inom turism. Arkivfoto Kent Norberg.

I januari 2014 hölls regionens första branschmöte, som specifikt riktade sig till denna grupp företagare. Ämnen som diskuterades var skogskötsel och avverkningslagstiftning (eftersom många av dessa företagare lever på sin omgivande skog).

Skotersafari. Foto Dirk Swartz.
Skotersafari. Foto Dirk Schwarz.

Många av deltagarna hade aldrig varit i kontakt med sin lokala turistbyrå, och kände inte till de olika turistnätverken som man kan ansluta sig till. Det diskuterades också hur det kom sig att dessa företagare valt att flytta hit:
-Allt började med att vi hittade vårt hus på Ebay, sa Dennis och Janet Thorn, Pensionat Holmen, Sorsele.

Mötet anordnades av Henning Wüst, Affärsrådgivare på EntreprenörCentrum/Almi, Cecilia Holmgren, Näringslivsutvecklare och Peter Manner, Turistbyråchef. Ett nätverk är nu under uppbyggnad.

Text: Cecilia Holmgren, Tillväxtenheten.


Skriv ut: