Demokratidag med stå upp och speed dating!

2014-02-19 15:43


Elever från högstadiet och gymnasiet hade speed dating med politiker och tjänstemän. På bilden är det Moa ?? och lokalpolitikern Anders Harr som dejtar. Foto Kent Norberg. 

 

I Sverige har vi demokrati, men är det något som vi kan ta för givet?
-Alla har vi ett gemensamt ansvar att göra Arvidsjaur bättre. Det är inte kommunchefen  och kommunalrådet som ska göra allt. Det ska vi göra tillsammans, i sann demokratisk anda, sa barn- och ungdomschefen Camilla Freedman, tillika arrangör för Demokratidagen.

 


Britt-Inger Hedman berättade att anledningen till att hon började som lokalpolitiker var för att hon var "förbannad" och ville förändra genom den demokratiska processen.

Zinat Pirzadeh. Foto Kent Norberg.Onsdagen genomsyrades av demokrati. Tanken med en sådan dag var att inspirera unga att göra sina röster hörda och inte ta demokrati för givet. Högstadie- och gymnasieelever bjöds in till tre olika stationer: Speed dating i Medborgarhusets rotunda, föreläsning av Anette Dahlqvist (Demokratiakademin) och stå upp med Zinat Pirzadeh, som vävde in komedi/demokrati, sin livsberättelse från uppväxten i norra Iran där hon blev bortgift som 16-åring:
-Jag har nu invandrat i Sverige i många år och börjar efter några decennier känna mig rätt svensk med pollenallergi, ångest och större tålamod.

Zinat berättade att i Iran har flickorna "burka":
-Där vi bodde hade vi en slampigare variant, jämfört med i södra Iran: Vi visade ansiktet! Det är nästan som bikini där.
-Skulle dessutom håret synas är det som en viagraeffekt på männen. Helt galet!

I Sverige kan Zinat klä sig som hon vill, vakna upp utan rädsla att bli dödad och säga det hon vill. Men demokrati är inget hon tar för givet:
-Nej, jag har själv upplevt hur allt kan förändras över en natt. Med den erfarenheten är jag väldigt glad över att vi kan ha en sådan här demokratidag. För ni ungdomar är hoppet och framtiden och måste lova mig att värna om yttrandefrihet och demokrati.

-Er generation är duktiga på kommunikation via sociala medier. Använd era kunskaper till att föra fram era åsikter till politikerna, och får ni inte gehör så hota med att vara som svinto i deras kalsonger :-)"Nu tar vi en kort paus, krama er bänkgranne" uppmanade Zinat och fick gehör.


"Lova mig att ni inte tar demokratin för given!"


Skriv ut: