Kurs i Arvidsjaur. En barista serverar inte bara kaffe, utan kan även mycket historik om bönan och dess historik samt hur kaffet är bryggt, sa baristan Eskil Ingvarsson, Stockholm.
Baristan Eskil Ingvarsson, från "Sveriges färskaste kafferosteri"; Johan & Nyström, utbildar nämligen personal i Arvidsjaur i konsten att göra extra läckert kaffe.
Barista kan liknas med en bartender. Men istället för drinkar tillreds kaffe av olika slag:
-På samma sätt som en vinsommelier pratar om druvor, jämför vi kaffebönans ursprung och terroir och sätter heder i att bjuda på kaffe bryggt på goda rostade bönor, sa Eskil samtidigt som han visar sina kurselever hur de ska hälla den varma mjölken i kaffet, för att det ska "gifta sig" på bästa sätt.
"En stolt barista vill lyfta fram espresson, inte smakessenser" sa Eskil.
Smakbalansen mellan espresson och mjölken är själva grejen!
-Nu ska ni hälla i rätt hastighet, med rätt vinkel och på slutet närma er med kannans pip, så att den nästan snuddar i kaffet...
Eskil Ingvarsson visade hur en färdig latte kan se ut...
Maria Blomberg, säsongsarbetare från Gotland, var först ut att prova själv:
-Mmm, det blir en helt annan smak när jag får mjölken att blanda sig i kaffet och inte bara ligga som ett lock ovanpå.
Sedan kan man ju avsluta med att göra snygga mönster på kaffet. Eskil demonstrerade sina drivna kunskaper och skapade blommor, hjärtan och granar. Som i så mycket annat handlar det förstås om träning.
Åsa Händel, Lärcentrum, initierade kurserna:
-Det fanns efterfrågan på orten. Därför vi beslutade att köra den här kursen, inom ramen för Centrumprojektet.
Kursen genomförs tre gånger á fyra timmar med totalt 22 deltagare:
-Det har slagit väl ut! Kursen får, inte minst, ses som en viktig del i att kunna erbjuda alla våra internationella gäster på exklusiva kaffedrycker, säger Åsa.
Sponsorer/medarrangör: EU-medel via Länsstyrelsen och Sparbanken Nord samt Hotel Laponia.