EU-miljoner till Arvidsjaurs flygplats!

2013-12-04 17:41
Arvidsjaurs flygplats ökar år till år och har nyligen beviljats pengar till utbyggnad av terminalen. Detta för att kunna svara upp emot utvecklingen av vinterverksamheen i vår testregion.

 

Ralf Lundberg, vd Arvidsjaurs flygplats. Foto Kent Norberg.Strukturfondspartnerskapet har beslutat att bevilja Arvidsjaurs flygplats EU-stöd med sex miljoner kronor!
-Vi är glada för att vår ansökan beviljades. Pengarna behövs för att tillmötesgå den ökande vintertrafiken med utbyggnad av terminal och parkering, säger flygplats-vd Ralf Lundberg.


Utbyggnad av ankomst- och avgångshall, bagageband i ankomsthallen samt parkering, ska vara klara till nästa vintersäsong 2014/2015.

Avgångsterminalen behöver byggas ut igen.. Foto Kent Norberg.Snö, kyla och mörker. Egenskaper som inte direkt tilltalar solresenären. Men som blivit ett varumärke och skapat en miljardindustri i vår region. Omkring 90 procent av världens fordonsindustri testas vintertid i Arvidsjaurs, Arjeplogs, Sorsles och Älvsbyns kommuner. Totalt beräknas 3000 ingenjörer vara i omlopp under vintersäsong/högsäsong för att testa fordon och fordonskomponenter.

Tillverkare av fordon och komponenter har tillsammans bildat ett kulster i regionen och drar nytta av varandra i samband med vintertester. Även militära tester, tågtester, bussar, lastbilar med mera testar i det subarktiska området. Det är en ökande verksamhet, omkring 10 procent årligen, oberoende av konjunktur.

Arvidsjaurs flygplats är ett viktigt nav i denna verksamhet, i Norrlands inland. För dess utveckling och närhet till testområden. Arvidsjaurs flygplats har till skillnad från andra regionala flygplatser, en tillräckligt lång landningsbana för att ta emot långväga jetplan från kontinenten.

Totalt passerade 50 000 passagerare Arvidsjaurs flygplats under fjolåret.

Läs mer i Norrbottens Kurirens webbartikel!


Skriv ut: