FK:s generaldirektör Dan Eliasson besökte Arvidsjaur:

2014-04-10 12:28


Gd, Dan Eliasson, chef FK. Foto Kent Norberg.
Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson besökte FK:s kontor i Arvidsjaur: "Att kontinuerligt träffa organisationens personal på plats, gör mig bra påläst och mer relevant som ledare". Till vänster områdeschef Tomas Stenlund och Carina Gustafsson. Foto Kent Norberg.


-Det finns en styrka i att flytta ut verksamheter till orter som Arvidsjaur. Här finns kompetens som inte byter jobb på samma sätt som i storstadsområdena, sa Försäkringskassans generaldirektör, Dan Eliasson när han besökte kontoret i Arvidsjaur på onsdagen.

 

Ska Försäkringskassan (FK) satsa så är det på landsbygden, sa Eliasson, och hänvisade till avskräckande exempel från storstadsområdena med personalomsättningar med upp till 50 procent av sin personalstock:
-Dyrt och ohållbart i längden i och med att många av myndighetens arbetsuppgifter kräver internutbildning.

Varje onsdag reser generaldirektören ut i FK:s verksamheter och på onsdagen var det kontoret i Arvidsjaur som besöktes:
-Vi är 31 personer, varav de flesta av oss jobbar med myndighetens hela behörighetsadministration, för ett 30-tal olika datasystem, berättade områdeschef Tomas Stenlund.


I Arvidsjaur sköts behörighetsadministrationen för hela myndigheten. Olika behörigheter styr vilken information som varje medarbetare har tillgång till. Det säkerställer att de försäkrade kan känna sig trygga att varje handläggare bara får tillgång till de system de behöver och att ingen obehörig kan komma åt känslig information.

Inom FK finns ytterst känslig information. Exempelvis sjukjournaler på personer med skyddad identitet. Därför är det viktigt att endast rätt personal får access till aktuell information. Det krävs vidare en ständig kontroll över alla "rörelser" i organisationen, så att ingen slutar och tar med sig en behörighet...

-Ni har en grannlaga uppgift. Men har jag som GD "all in"? frågade Eliasson.
-Nej, du har nog ytterst begränsad behörighet, liksom jag. Våra arbetsuppgifter kräver inte behörigheter till alla system, svarade Arvidsjaurkontorets områdetschef och berättade att de bygger "behörighetspaket" som är profilbaserade utifrån yrkesroll.


Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson och Inger Westin, GD-staben, berättade på en pressträff hur vill göra det enklare, tryggare och bättre för dem som behöver myndighetens service. På bilden syns även Arvidsjaurskontorets områdeschef Tomas Stenlund (th). Foto Kent Norberg.

Eliasson berättade om Försäkringskassans satsningar på att ligga i framkant med olika tekniska lösningar. Han sa, att även om det ofta upplevs som att statliga organisationer lämnar orter fysiskt, så befinner de sig närmare nu än någonsin...

Detta tack vare modern teknik:
-Vi är väldigt vassa på det! Bland annat genom utveckling av självbetjäningstjänster och anti-krångelarbete, i responsiv design. På så vis fungera den i alla olika format, som mobiler, surfplattor, pc och så vidare.
-Nu finns vi till och med i din ficka om du vill det, skrattade Eliasson och höll upp sin smartphone.Skriv ut: