MaCo Träfix kärnverksamhet och idé är att göra komponenter till större byggföretag: Robert Ståhl (tv) tillsammans med ägarna: Conny Stenmark och Marielle Lidström. Foto Kent Norberg.
När Plusshus valde att packa ihop och flytta verksamheten till Skellefteå, hade Conny hunnit jobba åt företaget i närmare 20 år, varav den sista tiden som platschef. Med den erfarenheten insåg han att det finns en marknad för färdigbearbetade träkomponenter.
Inledningsvis fick MaCo Träfix ett femmånaders leveransavtal med Plusshus. Men när avtalet tog slut var Conny och Marielle i valet och kvalet om de skulle fortsätta...
Robert Ståhl, med 15 års erfarenhet åt Plusshus, är numer anställd hos MaCo Träfix. Näringslivutvecklaren Cecilia Holmgren berättade att Tillväxtenheten undersöker möjligheten att starta en utbildning riktad mot träindustrin: "Det finns nämligen ett sug efter personal" sa Cecilia.Valet blev att satsa vidare. Fjällbonäs Trävaru fanns kvar som en bra kund för företaget:
-Vi målar ytterpaneler åt dem i vår målerianläggning, säger Conny.
Dessutom har nyligen ett betydelsefullt avtal slutits med Martinssons Såg AB, i Kroksjön:
-De levererar trävara till oss, som vi bearbetar. Sedan går de färdiga komponenterna vidare till Lindbäcks Bygg AB, som gör husmoduler, säger Marielle och liknar det med bilbranschen som också har olika underleverantörer för bromssystem och annat.
Robert gör lyftstolpar, som Lindbäcks Bygg använder till att lyfta husmoduler med.
I dag finns inte så många företag som är lika "nischade" som MaCo. Företaget kan exempelvis tillverka olika typer av väggelement, så som färdiga förråd, altaner, broar med mera:
-De flesta stora sågverken anser nog att det blir för små volymer och för mycket variationer, för att det ska vara intressant att hålla på med komponenttillverkning, säger Conny och berättar att de levererar mellan 250 och 300 kubikmeter färdigbearbetade träkomponenter i månaden.
Marielle framför lagervirke.
Beställningarna räcker väl till personalstyrkan med tre heltidsanställda. Marielle avslöjar att de har funderingar finns på att anställa en fjärde person i gänget:
-Men vi vill i så fall hitta rätt person som är flexibel nog att jobba i ett litet nystartat företag, säger Marielle.
Hur var det att starta företag, fick ni någon hjälp?
-Anna Gustafsson på Entreprenörcentrum och Anne Åberg, Tillväxtenheten har hjälpt och stöttat oss på väldigt bra sätt. Däremot har vi som sagt inte hunnit med marknadföringsbiten.
Marielle och Conny visade Cecilia Holmgren, tillväxtenheten runt i lokalerna.
Cecilia Holmgren, Tillväxtenheten, lanserade en idé för MaCo om en "branschmingelkväll", med möjligheter att knyta nya affärskontakter. Något som togs emot positivt av Conny och Mariell:
-Vi har skaffat en grund att stå på. Nu är det dags att gå vidare och utvecklas. För även om träindustribranschen är väldigt tuff, ser vi egentligen bara möjligheter.
-Efterfrågan på färdigbearbetade träkomponenter kommer att öka, siar Conny.
Fakta:
MaCo har att "bra" avtal LTI (Lundbergs Träindustri) som gör att de kan hyra lokaler, traktorer och även personal vid behov.