Arvidsjaur gör skillnad i Tanzania

2013-10-09 18:52


Invigning av Lärcentra i Mwanga. Foto Kent Norberg.
Med gemensamma händer klippte projektledaren Stina Johansson och DC (District comissioner) Mr Shaibu Ndemanga invigningbandet till lärcentret i Mwanga, Tanzania.I bakgrunden syns även Teresia Pamphilia Msuya, Mwangas kommunfullmäktiges ordförande. Foto Kent Norberg.

Här tog partnerskapet sin start...
 

Lärcentra i Mwanga är invigt:
-Internet blir vår dörr mot omvärlden! sa en glad Teresia Pamphilia Msuya, Mwangas kommunfullmäktiges ordförande.

 

Arvidsjaur gör skillnad för befolkningen i Mwanga. Nyligen invigdes ett lärcenter, som med internetuppkoppling kommer att öppna nya dörrar mot omvärlden:
-Vi kan vara stolta över att ha åstadkommit det här! Kunskap är det som kommer att ge mest effekt långsiktigt, sa projektledaren Stina Johansson i sitt invigningstal.

Stina Johansson.
Stina Johansson är projektledare för det kommunala partnerskapet mellan Arvidsjaurs och Mwangas kommuner. Foto Kent Norberg.

Ulf Isaksson.
Ulf Isaksson, vice ordförande i kommunfullmäktige i Arvidsjaur:
"Demokrati för mig är information. För när man har vetskaper om saker, då har man möjlighet att påverka dem också..".

Hilda sindahu, skolchef i Mwanga distrikt.Invigningen genomfördes under pompa och ståt och med speciellt inbjudna gäster. Alla var eniga om att centret kommer att bli en nod för kunskapshämtning, i distriktet:
-Det här kommer att betyda oerhört mycket för oss, en förhoppning om starten på den stora utvecklingen, sa skolchef Hilda Sindatu (bilden tv), med ansvar för 48 000 elever och cirka 2000 lärare.


elever sjöng på invigningen.
Elever från Mwanga primary school sjöng bland annat Tanzanias nationalsång på invigningen av lärcentret. 

I dagsläget finns ett stort utbildningsbehov hos lärarna i distriktet. Att åka 60-70 mil till närmaste utbildningsort; Dar Es Salaam, blir både för dyrt och tidskrävande och är därför uteslutet för de flesta. Resultatet har därför blivit kunskapsbrist. Men nu ser skolchefen stora användningsmöjligheter med lärcentret, för att på plats kunna vidareutbilda lärarna.

Lärcentret i Mwanga har redan blivit en utbildningsnod i distriktet. Foto Kent Norberg.
Lärcentret i Mwanga har redan blivit en utbildningsnod i distriktet. Foto Kent Norberg.

I förlängningen vill hon att barnen ska få lära sig mer om jämställdhet:
-De ska lära sig att både män och kvinnor kan laga mat och arbeta tillsammans. Nu är det fram för allt pojkarna som får utbilda sig. Flickorna måste stanna hemma och hjälpa mamma med barn och hushåll.
-Här finns mycket att jobba på...


Projektledaren Stina Johansson, Arvidsjaurs kommun, projektledaren Lars-Erik Hellerstrand, Piteå, Teresia Pamphilia Msuya, Mwangas kommunfullmäktiges ordförande, DC Mr Shaibu Ndemanga, Ulf Isaksson, kommunfullmäktiges vice ordförande i Arvidsjaurs kommun, kommunfullmäktiges ordförande i Mwanga; Leti Shuma, Heikki Kairento, teknisk chef och Johan Åberg, avfallschef - båda Arvidsjaurs kommun.

Redan dagen efter invigningen av Lärcentra, kunde Mwangas kommunfullmäktiges ordförande; Teresia Pamphilia Msuya, leverera den goda nyheten om att det beslutats om installation av en efterlängtad internetuppkoppling i "centrats" datasal!
-Det kommer att öppna våra politikers ögon ut mot omvärlden, och stärka dem så att de kan bli bättre inom sina uppdrag.

Lärcentra
Glädjen är stor över Lärcentra och att det nu finns löfte om internetuppkoppling. På bilden syns Florence Mwanga, Hilda Sindato och Elisante Mwanga.

Största hotet mot lokal demokratiutveckling är nämligen fattigdom, brist på utbildning och att vara avskärmad från omvärlden:
-Därför är jag glad över att det här samarbetsprojektet lett fram till skapandet av Lärcentra, vilken blir en viktig del i vår utveckling, sa Teresia.

Hilda SindatuSkolchef Hilda Sindatu:
-Fantastiskt att vi får internet. En dörr mot omvärlden. Nu kommer våra lärare att kunna hämta information betydligt smidigare än förr och på så vis utveckla sina lärarkunskaper.

Lärcentra ligger i hjärtat av byn och är öppet för den lokala befolkningen.

Idén om utbildningssamarbetet har sprungit ur de kunskaper som efterfrågats i Mwanga distrikt. Såväl skola som sjukvård behöver mer utbildad personal. Liknande problem återfinns i samarbetskommunen Arvidsjaur, och andra glesbygdskommuner.

Fakta: 

  • Det är underorganisationen till SIDA; ICLD (Internationelt centrum för lokal demokrati) som godkänner och stödjer projekten.
  • I projektet "Learningcenter i Mwanga" samarbetar kommunerna om att utveckla utbildning, så att personer kan få studera både på plats och på distans.
  • Utbildningsprojektet har förankrats med utbildningsdepartementet i Tanzania, Kilimanjaroregionen, Mwanga distrikt samt universiteten i Dar es Salaam och Dodoma. (Källa: ICDL, Internationellt centrum för lokal demokrati.)

 
Dieselelverk.
Invigningen kröntes med installationen av en elgenerator, för att säkerställa lärcentrets elförsörjning. Mama Teresia, Ulf Isaksson och Godfrey Kaisi provstartar... Foto Kent Norberg.Tidigare artiklar på kommunens webbplats:

Här tog partnerskapet sin start...

Arvidsjaur först i Afrika med brikettproduktion av gräs!

Bo Lundmark - en autoritet inom biobränsle

"Mr Energy" lär befolkning i Afrika göra briketter av risskal och gräs

Arvidsjaurs kommunalråd träffade Tanzanias utbildningsminister!

Arvidsjaur exporterar demokrati 

Hållbar utveckling förenar Arvidsjaur och Mwanga

Arvidsjaursprojekt - goda exempel!


Skriv ut: