"I Arvidsjaur får man verkligen lära sig flyga!"

2013-03-25 06:00


Flygskoleelever i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Nöjda flygskoleelever i Arvidsjaur. "Där fina studielokaler och bra lärare. Man kan säga att vi alla har blivit som en liten familj, vilket underlättar och gör studietiden här i Arvidsjaur jättefin" säger den här gruppen av flygelever, fr.v: Jens Lundberg, Älvsbyn, Emily Shaw, Stockholm, Caroline Haak, Malmö och Johan Klinga Stockholm. Foto Kent Norberg

 

Innevarande årskurs 3 av flygskoleelever tillhör sista intagningen i det tidigare systemet med gymnasiepiloter:
-Det är synd... För i Arvidsjaur får man verkligen lära sig att flyga, säger Caroline Haak, från Malmö. 

  

Det nya systemet att utbilda piloter ska anordnas via YH:s försorg (Yrkeshögskolan), som i fjol höst valde att placera den första kullen i Västerås. Nästa ansökningsomgång, för slutliga 20 platser av totalt 40, kommer enligt Yrkeshögskolan att ske under våren 2013.

-Jag måste säga att jag är mycket nöjd med hela utbildningstiden här i Arvidsjaur, säger Caroline. 

Jens Lundberg, Älvsbyn.De flesta av flygskoleeleverna läser naturvetarprogrammet parallellt med pilotstudierna. Det innebär intensiva studier, där såväl kvällar och helger tas i anspråk till flyglektioner:
-Utbildningen är kul. Men visst kan det bli rätt så tufft ibland. Men det är bra lärare som ser oss, stöttar och hjälper. Det finns tydliga strukturer samt att vi fått lära oss rätt studieteknik, säger Jens Lundberg, Älvsbyn. 

Johan Klinga, Stockholm.Stort luftutrymme med markanda årstider av snö och barmark gillas av flygskoleeleverna:
-Det ger nyttiga erfarenheter. Periodvis är det dessutom mycket med trafik i rörelse, i och med biltestnäringen, och då får vi även testa på det, säger Johan Klinga, Stockholm.

 

Hur ser framtiden ut för dig Caroline, har du högt flygande planer?
-Ja, jag har sökt jobb som simulatorpilot på Sturup i Malmö, och i sommar ska jag vara ledare på ett flygläger för ungdomar i Skåne som heter "Young pilots".

Vidare söker Caroline "alla pilotjobb som finns tillgängliga". Planer finns även på att läsa in den högre flyglicensen: ATPL (Air Traffic Pilot Licens). Utbildningen sträcker sig över 2,5 år och söks via YH:
-När jag tagit den licensen vill jag jobba som flyglärare.

Hur fungerar det på fritiden, om ni nu hinner ha någon sådan?
-Tror de flesta trivs riktigt bra. Själv uppskattar jag den fina naturen och alla träningsmöjligheterna med skid- och löpspår, gym, bad, badmintonklubb, alpint och så vidare, säger Johan Klinga, Stockholm. 

Emily Shaw, Stockholm.Emily Shaw, Stockholm, berättar att de brukar delta i hockey-bockey-turneringar som är jätteroliga.

 

 


Caroline Haak, Malmö studerar till pilot i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Caroline Haak, från Malmö, studerar till pilot i Arvidsjaur. "Det roligaste jag gjort i hela mitt liv!" Foto Kent Norberg.

 

 

 

Caroline Haak säger att hon är en "hästtjej" och brukar "hänga" i ridstallet kvällstid. Under utbildningstiden har hon funnit "sin bästa kompis", något som ytterligare förgyllt åren som blivande pilot:
-Jag kan ärligt säga att flytta upp till Arvidsjaur är det roligaste jag gjort i hela mitt liv!
 


Skriv ut: