Nationella veterandagen 29 maj!

2013-05-21 08:09

 

Nationella Veterandagel, på AJB i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Delta i ceremonin på nationella veterandagen 29 maj, på Arméns Jägarbataljons stallplan. Efteråt bjuds det på fika och mingel i mässen. Arkivfoto Kent Norberg.

 

Nationella veterandagen infaller 29 maj. Jägarbataljonen inleder klockan 15.00 med en ceremoni på Stallplan:
-Därefter fika och slutligen är mässen öppen för samkväm, säger bataljonschefen Urban Edlund och hälsar allmänheten välkommen att delta i ceremonin.

 

Jägarbataljonen önskar att så många veteraner som möjligt deltar. Gammal som ung, oavsett insats och förbandsbakgrund - alla är välkomna!
-Vi ser gärna att så många som möjligt kommer och hedrar dessa veteraner, säger Urban Edlund.

Jägarbataljonschef Urban Edlund. Arkivfoto Kent Norberg.Vill du visa din uppskattning för dem som gör och har gjort insatser, skadats eller omkommit i nationens tjänst  - då är det en mycket bra idé att ta sig upp till detachement Norrlands dragoner (Arméns Jägarbataljons stallplan) innan 15.00, onsdag 29 maj. 

* På följande sätt definieras begreppet veteran i Försvarsmakten:
"En veteran är någon som varit anställd i Försvarsmakten och gjort insatser internationellt eller nationellt. Med eller utan vapen".

De som gjort internationella militära insatser kallas "utlandsveteraner". En del av utlandsveteranerna är fortfarande anställda i Försvarsmakten, men verkar i huvudsak utanför Försvarsmakten till vardags. Exempelvis; reservofficerare, deltidstjänstgörande gruppbefäl, soldater eller sjömän.

Som utlandsveteran har du ett särskilt skydd enligt lagstiftningen, oavsett om du fortfarande är anställd i Försvarsmakten eller inte.

Soldathemsförbundet, Invidzonen och Fredsbaskrarna finns med på plats. Även representanter för personalfunktionerna på såväl Jägarbataljonen som på Norrbottens regemente deltar i ceremonin:
-Genom fikat efter ceremonin och samkvämet på mässen skapas möjligheter till möten mellan veteraner, allmänhet samt personal från Jägarbataljonen, säger Edlund.

Mer information finns på: blogg.forsvarsmakten.se/jagarbloggen

 

 


Skriv ut: