Sandbackaelever deltog i katastrofövning

2013-06-03 16:30


IKK övar kris i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Uppsamlingsplats efter fingerad bussolycka. IKK, från Umeå universitet övade på olika krisscenarier, på AJB:s övningsområde i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

 

IKK (Internationella kris- och konflikthanteringsprogrammet) från Umeå universitet övade förra veckan olika krissituationer på Jägarbataljonens övningsområde. Till sin hjälp hade de Försvarsmaktens Vinterenhet i Arvidsjaur, lokal polis samt hela vård- och omsorgsprogrammet från Sandbacka.

 

Arvidsjaur har åter under några dagar stått som bas för IKK:s examensövningar. Så även i år... Torsdagsförmiddagens scenario var bussolycka. En buss försökte väja för en mc-förare, men körde av vägen och kraschade.


Inför "bussolyckan" sminkades figuranterna från vård- och omsorgsprogrammet på Sandbacka. Foto Kent Norberg.

"Blod Elev från Sandbacka sminkas inför den fingerade bussolyckan. Foto Kent Norberg. 
"Blod" i burk penslas på och en gren placeras vid njuren för att det ska se så verkligt ut som möjligt.

Kursledaren Michael Öman, Umeå universitet.
Michael Öman, tv, är kursledare för IKK:s övnign i Arvidsjaur.


Michael Öman (docent och överläkare i grunden) är kursledare för IKK:s övningar. Han berättar att eleverna läser första två åren i Sollefteå och det tredje i Umeå:
-Vårterminen pluggar de katastrofmedicin, vilket är unikt i Sverige. Då ingår bland annat psykotraumatologi, infektion och epidemi.

Bussolycka
Bussolyckan är ett faktum och larmet har gått...

Michael säger vidare att de försöker lära eleverna de "fyrkantiga bitarna" som håller såväl på konsum i Arvidsjaur som i övriga världen. Efter färdig skolgång kan exempelvis arbetsuppgifter handla om att jobba i olika humanitära projekt, på katastrofområden världen runt:
-Därför är dessa dagars uppdrag att sätta upp en sjukvårdsinrättning under FN:s flagg med fingerad adress: Haiti.Busschauffören hänger halvt ut genom förarrutan och inne i bussen råder kaos.

Under den senaste veckan har studenterna utsatts för diverse belastningar som de ska klara av. Exempelvis: Koleraepidemier och olika fysiska skador. Torsdagsförmiddagen handlade alltså om tidigare nämnda bussolycka, följt av en sprängolycka, senare på eftermiddagen:
-Med andra ord är det fullt upp för dem. Sedan studenterna anlände med buss till övningsområdet i Arvidsjaur, har de varit inne i spelet. De bor spartanskt på skjutvallen, övar som om det vore skarpt läge och pratar således även engelska.
-För i spelet är de ju i Port au Prince, Haiti och inte i Arvidsjaur.

Det är femte gången som IKK placerat sin övningsvecka i Arvidsjaur:
-Samarbetet med Vinterenheten, Sandbackaskolan och polisen här fungerar utomordentligt bra, säger Michael.


Mc-föraren hade hamnat under bussen och dras fram för vård. Figuranterna från Sandbacka spelade även chockerade passagerare som irrade omkring på olycksplatsen och i skogsområdet...


... vilket skapade en del arbete för polisen.


Johnny Bäckström, Arvidsjaurspolisen, hade en arbetsam torsdagsförmiddag.


Eleverna stressades dessutom av "journalister" som ville veta vad som hänt.


Johnny motade dock bort nyfikna rätt snabbt..


Övningsledaren Michael Öman.


Hög prioritet på den skadade blivande mamman. 


Eleverna från IKK:s program slet som djur för att "rädda" de brabbade vi den fingerade mc- och bussolyckan.

När allt kaos lagt sig och de skadade fått ambulanstransport, då först fanns tid för återhämtning. Men ett förrädiskt lugn skulle det visa sig. För inte långt efter buss-/mc-olyckan, inträffade en ny incident. Nämligen en sprängolycka... 

Men den övningen rapporterar vi inte ifrån.   

 

 

 

 


Skriv ut: