Nattpersonal inom omsorgen

2013-01-25 06:39


Nattpersonal. Foto kent norberg.
Nattpersonal. Mona-Lisa Renberg, Stefan Grahn, Elisabeth Holmqvist och Linda Sundqvist. Foto Kent Norberg. 

 

Omsorgen om äldre och funktionsnedsatta förändras hela tiden.
Sedan flera år tillbaka, är det dessutom vanligt att människor med ganska stora behov av stöd bor kvar i sin villa eller lägenhet.

 

En del av stödet för att kunna bo kvar hemma kommer från kommunens hemtjänst. Hemtjänsten är igång dygnet runt, året om.

-Vissa av våra undersköterskor arbetar enbart på natten, inom hemtjänst och vård i omsorgsboendena, säger Ewa Wiklund, vikarierande chef på Ringelsta.

Nattpersonalen har omkring 20 fasta personer i ordinärt boende, som får tillsyn under natten. Personalen svarar även på larm:
-Antalet utryckningar kan variera. Men under hösten har snittet varit 20-30 larm per månad.

Trygghetslarmet är för många grunden för att kunna bo kvar i sitt hem. Det ger trygghet att veta att man får hjälp när man behöver. Oavsett om det är natt eller dag.

Ewa Wiklund ,  vikarierande chef på Ringelsta är även chef för nattpatrullen
Ewa Wiklund, vikarierande chef på Ringelsta som även är chef för nattpersonalen. Foto Kent Norberg.

Nattpersonalen börjar sina pass vid 21-tiden och slutar vid 7-tiden. För den som vill vara uppe lite senare på kvällen, men behöver hjälp med att komma i säng, finns nattpersonalen till hands. De kan hjälpa den som behöver gå på toaletten eller trösta den som känner sig orolig.

För den som behöver hjälp i glesbygd finns möjlighet till larm:
-Det bygger på att någon anhörig, vän eller granne kan vara första "larmmottagare". I Glommersträsk har hemtjänsten beredskap för de som bor på trygghetsboendet Ängsbacka, säger Ewa.

Räddningstjänsten åtgärdar larm nattetid inom tätorten Glommersträsk.

I Moskosel finns hemtjänstpersonal med beredskap att rycka ut. Vid akuta händelser kan nattpersonal från centralorten kallas ut på larm i glesbygd. Socialtjänsten har ett avtal med taxi om transport och lyfthjälp.

All hjälp från hemtjänsten, och därmed också från nattpersonal, grundar sig på ett så kallat biståndsbeslut. Det är kommunens biståndshandläggare som träffar den som vill ha hjälp. De utreder och tar sedan beslut. Nattillsynen ingår i hemtjänsttaxan.

-Vi vet att medborgarna uppskattar insatsen från nattpersonalen. Det ger trygghet att veta att hjälpen kan komma inom en kort stund, säger Ewa.

 


Skriv ut: