Landshövdingen på besök i Arvidsjaur

2013-01-30 15:40


Landshövdingen på besök i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Simulatorrummet flygplatsen. Landshövdingen, Sven-Erik Österberg, på besök i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

 

"Samarbetsvillig och intresserad av att hjälpa till".
Det är Arvidsjaurs kommunlednings samlade erfarenhet efter onsdagens besök av Norrbottens läns landshövding; Sven-Erik Österberg. 

 

I Arvidsjaurs kommun har det gjorts och görs fortfarande betydande satsningar görs inom test, utbildning, militär och kommunikation:

-Jag har fått en beskrivning av Arvidsjaurs kommuns styrkor och eventuella hotbilder under förmiddagen.

Landshövdingen fick även en glimt av eventverksamheten som bedrivs i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.
Landshövdingen fick även en glimt av eventverksamheten som bedrivs i Arvidsjaurs kommun. Till höger Jerry Johansson, kommunalråd. Foto Kent Norberg.Landshövdingen sa att han fått veta att utbildningen av jägarsoldater och piloter samt turismen är saker som går att utveckla:
-Flygplatsen och pilotutbildningen är en viktig del i den utvecklingen och att vara en attraktiv kommun. Det är en regionalpolitisk fråga. I den mån jag kan ska jag hjälpa er att få behålla pilotutbildningen, sa landshövdingen.

Sven-Erik Österberg berättade även att de diskuterat den "lättade" strandskyddslagen, som likafullt upplevs närmast "tillkrånglad":
-Ni har 4000 vattendrag och jag delar uppfattningen om att man i dag borde kunna lätta på reglerna inom vissa områden. Även det är ett sätt att utvecklas, om man kan börja få bygga strandnära bostäder.
-Det är bra att vi diskuterar hur länsstyrelsen kan hjälpa till, inom ramen för lagstiftningen, sa Österberg.


Flygplatschefen Ralf Lundberg guidade landshövdingen (th) i, bland annat, pilotskolans faciliteter. På bildens syns även kommunalrådet Jerry Johansson, tillväxtchef Ann-Kristin Vinka, länsrådet Johan Antti, kommunchef Johnny Högberg och lokalpolitikern S-O Granlund.

Eftermiddagen ägnades åt angelägna frågor för länsstyrelsen samt träff med hotell Laponias ägare Kristoffer Lundström. Besöket avslutades strax före middagstid med summering och diskussion: 
-Vi har haft en bra dialog och vi ser fram emot ett fortsatt givande samarbete med länsstyrelsen, säger kommunalrådet Jerry Johansson.

Det här är det sjätte kommunbesöket på landshövdingens eriksgata genom länet, tidigare har Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå, Jokkmokk och Pajala besökts. Tanken är att alla kommuner ska besökas med avslut till våren. 

 


Skriv ut: