Företagsbesök: A-färg och Tapet AB

2013-01-18 07:00


Malin och Therese Jansson tog över A-färg och Tapet av sin pappa Leif 1 augusti 2012. Foto Kent Norberg.
Växt upp med företaget.
1 augusti 2012 skedde en generationsväxling i företaget A-färg och tapet AB. Då övertog syskonen Therese och Malin Jansson företaget av pappa Leif. Foto Kent Norberg.

 

För 24 år sedan startade Leif Jansson Arvidsjaurs Måleri AB. Nyligen valde han att stiga åt sidan och istället släppa fram sina döttrar i företaget:
-Det känns jättebra i hjärtat att vi tagit över affären tillsammans, säger Therese och får medhåll av lillasyster Malin.

 

Leif är både glad och stolt över att båda döttrarna valt företaget efter diverse högskolestudier och möjligheter till andra karriärer:
-Mycket roligt! Men jag kommer nog att finnas med en del ändå här i kulisserna. Som vaktmästare, sa Leif när undertecknad träffade honom vid ett tidigare tillfälle.

Leif Jansson.
Leif Jansson byggde A-Färg och Tapet AB:s butik 1998.

Leif som är 08:a i grunden flyttade från Stockholm upp till Arvidsjaur och jobbade en gång i tiden åt BPA Måleri. Men egenföretagare blev han 1989. På den tiden återfanns företaget i Ugglanhuset och det som senare blev Avendus kontorslokal:
-Pappa hann även hålla till i nuvarande Comforts affärslokal en period, innan han bestämde sig för att bygga egen butik 1998, säger Therese.

Therese
Therese vid basen i företaget: målarfärg!

Platsen för dagens verksamhet är som bekant mycket central - vid Östra skolgatan. 

Malin visar en av de tapeter som finns i utbudet.Men byggnationerna av den nya affärslokalen förflöt inte helt utan missöden...
-Nej, när takstolarna skulle förankras kom det starka kastvindar och allt rasade som ett korthus. Det var en sorgens dag. Otroligt nog hade alla gått på middagsrast och ingen skadades. Fast det var tungt att behöva börja om från början, minns Leif.

Men man spottade i nävarna och kom igen. Det fanns liksom inget val. Drömmen var ju dessutom att äga en egen butik. Drömmen uppfylldes 5 november, samma år. Då flyttade företaget från 100 kvadratmeter in till nya, egna 400 kvadratmeter stora lokaler! Man kan säga att sorgens dag hade på några månader förvandlats till glädjens dag!
-Vi var lyckliga och som grädde på  moset hade pappa lyckats få Brita Borg att sjunga på vår invigning, säger Therese och ler vid minnet.

Leif Jansson blandar målarfärg.Även om det varit pappa Leif som styrt skutan de första 24 åren, har ändå döttrarna hela tiden funnits med på ett hörn och satt deras prägel på företaget:
-Vi har kommit med förslag på vad vi vill sälja i butiken, säger Malin.
- ..och har då oftast fått vår vilja igenom, lägger Therese till.

Att sälja barnkläder och heminredning är vidare ett sätt att få en jämnare försäljning, sett över året. Färghandel är nämligen en säsongsbetonad genre, där sommaren av naturliga skäl är högsäsong. Inredningsprogram på tv har dock på senare år gjort att folk passar på att renovera inomhus vintertid, vilket skapar viss försäljning. 

Hur kommer ni att gå vidare och fortsätta att utveckla familjeföretaget?
-Vi försöker att lyssna och ha en dialog med våra kunder om vad de vill ha. Den dialogen förs även via sociala medier, speciellt Facebook har vi märkt fungerar bra, säger Malin.

Systrarna säger också att samarbetet med andra lokala handlare känns som en viktig del att bygga vidare på, i det framtida arbetet:
-För att slippa dubbelt inköp brukar vi ringa och stämma av med andra butiker. Arvidsjaur är inte större än att kan vi undvika att konkurrera ut varandra i onödan, är det ju bra...

Samarbete finns även med LiNo möbler. A-färg och Tapet sköter om tapeterna i deras möbelutställning:
-Det har gett väldigt bra respons och är bra för såväl Lino som för oss. LiNo ligger alldeles bredvid oss och vi kan ta med våra kunder och visa hur olika tapeter ser ut in real life. 
Närmast väntar en ny inredning som systrarna kallar för "vårnytt".


Barnkläder är en del i Malins och Therese verksamhet.

Homestyling var knappast på tapeten när Leif startade företaget. Men i dag är det en betydande del när folk ska sälja sina bostäder. Därför finns även ett samarbete med Länshem, i Arvidsjaur. 
Om säljaren vill går A-färg och Tapet in som partner och piffar upp huset/lägenheten, innan det ska tas bilder till försäljningsannonserna.

-Det gäller att ligga rätt i tiden. Man kan nog säga att det är vårt motto, säger Malin.
-Precis, vi vill hålla oss ajour men även värna om det pappa byggt upp i form av kunskap och service. Hit ska alla känna sig välkomna! avslutar Therese.

Linda Berggren är anställd i företaget. 


Skriv ut: