Kommunerna ska bli effektivare på ärendeberedning och beslutsfattande

2013-01-29 15:06

 

Axel Danielsson. Foto Kent Norberg.
Kursledaren Axel Danielsson lär politiker och tjänstemän hur de ska bli ännu bättre på effektiv ärendehantering och effektivt beslutsfattande. ""Tjänstemännen är inte politruker, men ska tjäna politikerna". Foto Kent Norberg. 

 

Under två kursdagar gnuggas politiker och tjänstemän från Arvidsjaur och kranskommunerna, i "Effektiv ärendeberedning och effektivt beslutsfattande:Johan Lundgren, lokalpolitiker. Foto Kent Norberg.
-Det känns väldigt nödvändigt att bena ut politikernas och tjänstemännens olika arbetsuppgifter, säger lokalpolitikern Johan Lundgren, Arvidsjaur.  

  

Det är kommunfullmäktiges ordförande Eivor Sandström som initierat utbildningen, som leda av i  sammanhanget inte helt obekante Axel Danielsson:
-Jag ser det här som en del i vårt ständiga förbättringsarbete, säger Eivor och tycker att det är bra med två kursdagar, för att kunna ägna en dag lite mer åt politikerna och deras frågor samt dag två åt tjänstemännens roll.


Diskussioner kring fikabordet mellan tjänstemannen Ann Engberg, politikerna Stina Johansson och Eivor Sandström, kommunfullmäktiges ordförande.


Utredaren, Ann Engberg, hoppas få bra tips under kursdag två, om hur hon som tjänsteman kan förse politikerna med bra beslutsunderlag:
-Det är inte alltid en lätt uppgift, så jag ser fram mot en del nyttiga knep.LEif Andersson, lokalpolitiker. Foto Kent Norberg.Axel Danielsson är ytterst insatt i ämnet och guidar kursdeltagarna genom programpunkterna på sitt sedvanligt karismatiska sätt:
-Han är mycket bra på att förklara, vara konkret och peka på särskilt viktiga saker att tänka på, säger Leif Andersson, lokalpolitiker från Högheden, Glommersträsk.

  

Bo Lundmark, lokalpolitiker. Foto kent norbergÄven politikerkollegan Bo Lundmark håller med om behovet av att uppgradera sig om politikernas och tjänstemännens olika roller:
-Axel sa även en bra sak om att kommunfullmäktige borde prioritera några viktiga kärnfrågor under året, och understryka vikten av att läsa på och diskutera dem särskilt.

 

Eivor SandströmKontentan är att de delaktiga kommunerna genom den här kursen vill uppnå bättre samstämmighet mellan politiker och tjänstemän:
-På så vis kan tjänstemännen leverera det politikerna behöver, för att ta bra och effektiva beslut, säger Eivor Sandström, kommunfullmäktiges ordförande i Arvidsjaurs kommun. 
Skriv ut: