Inlandsresan

2013-01-24 19:51

 
"Oasen i vildmarken
Per Åsling i samspråk med Uta Fransson, som ursprungligen kommer från Dresden, Tyskland. Sedan några år driver hon och maken Tord framgångsrikt turist- och glasblästringsföretaget Arctic Glas i Renvallen, några kilometer utanför Arvidsjaurs samhälle. 


Inlandsresan - så kallar centerriksdagsledamöter från norra Sverige sin resa, i syte att möta människor och diskutera villkor för en hållbar framtid i Norrlands inland. 


Resan startade i Östersund på måndagen och nådde Arvidsjaur igår, onsdag. Med på färden är Per Åsling, Jämtland, Helena Lindahl, Västerbotten, Majvor Sjölund, vice ordförande i Norrbottensavdelningen och ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius samt två tjänstemän: Calle Jonsson och Maria Kristoffersson. 
Tillsammans gör de en resa genom Norrlands inland som avslutas i Älvsbyn på fredag, 25 januari.


Vinglas á la Arctic Glas.

I Arvidsjaur var temat att "träffa företagare med utländsk bakgrund":
-Det ger oss lite nya perspektiv, sa Per Åsling.

På förmiddagen besöktes: Lapland Lodge i centrala Arvidsjaur, Arctic Glas i Renvallen, Iglootel i Abborrträsk och på aftonen avlades ett besök på skolan i Moskosel.


Helena Lindahl, centerkvinna från Västerbotten, passade på att kramas med en av Arctic glas samojedhundar.  

Bakgrunden till resan är att partistyrelsen givit dem ett uppdrag att ta fram ett politiskt förslag på ett hållbart inland:
-Vi vill att hela Sverige ska leva. Därför åker vi genom Norrlands inland, som har goda möjligheter för ett kvalitetsliv. Men det gäller att politikerna underlättar för dem som vill bo och leva här, säger Per som menar att hela landet gynnas av utveckling i inlandet.

Enligt honom är det även ett internationellt intresse att inlandet växer:
-Ta bara turismen och biltestindustrin, som två exempel.

Lapland lodge.
Lapland Lodge, med ägare av utländsk bakgrund, besöktes av centerdelegationen på onsdagsförmiddagen.

Iglootel i Abborrträsk.
Även Iglootel Lapland i Abborrträsk (18 km utanför Arvidsjaurs samhälle) fick besök av delegationen. Verksamheten invigdes så sen som i lördags. Men ägarna bakom är tyska Fly Car, vilka flugit på destinationen Arvidsjaur i 12 år, och ville nu satsa på att hjälpa till att öka turismen till orten. Skriv ut: