Åsa - Lärcentrums nya utbildningssamordnare

2013-01-23 06:27


Åsa Händel, ny utbildningssamordnare. Foto Kent Norberg.
Åsa Händel, ny utbildningssamordnare på Lärcentra, Arvidsjaurs kommun. "Jag är en glad person som gillar människor". Lärcentra återfinns under Idéums tak.

 

Hon har drivit boskap i Australien, jobbat som projektledare i Kanada och varit reseledare i Östeuropa...
Möt Lärcentrums nya utbildningssaqmordnare Åsa Händel.

 

Åsa började sin nya tjänst på kommunens Tillväxtenhet 10 december. Vi träffas i hennes lilla kontor, i Idéums lokaler på industriområdet "Lyckan".

Utbildninssamordnare Åsa Händel. Foto Kent Norberg.Efternamnet Händel skvallrar om att det kan finnas en rätt känd kompositör i släkten. Men inget som Åsa kan bekräfta.
Däremot finns en viss musikalisk begåvning. Om den är nedärvd får vi lämna därhän...
-Jag spelade klarinett upp till gymnasiet och så har jag sjungit i olika körer. Bland annat i Sweet Adelines, som är den kvinnliga motsvarigheten till barbershop.

Som utbildningssamordnare är hon ansvarig för Lärcentrums verksamhet. Alltså eftergymnasial utbildning där målgruppen är +20 år:
-Det handlar om att vara lyhörd för näringslivets efterfrågan om kompetensutveckling och vidareutbildningar. Men även behov ifrån andra målgrupper i samhället.

Lärcentra är en del i kommunförbundet Akademi norr, som samordnar och genomför högre utbildning, för att gynna tillväxten i inlandet. 
Arvidsjaur startade verksamheten redan 1998 i dåvarande skogsbruksskolan, sedermera ABC-huset. Men under 2012 flyttade verksamheten tillfälligt in under Idéumhuset tak:
-Det är verkligen kanonfina lokaler och jag har blivit så fantastiskt väl mottagen. Trots att jag bara varit här några veckor, känns det som om jag redan känner alla här!

Åsa Händel, ny utbildningssamordnare.

Åsa är född i Jämtland men flyttade vid 6 års ålder med sin familj upp till Luleå. Efter grundskola och gymnasium har hennes liv till stor del präglats av studier och äventyr. En examen till agronom tog henne till Kanada och en anställning som miljökonsult. Året var 1998. Arbetet bestod i miljösanering åt stora bolag som exempelvis Exxon Mobil. Bostadsorten för Åsa och hennes dåvarande sambo var Calgary, men arbetet som konsult innebar resor över hela västra delen av Kanada:
-Helt klart en spännande tid, att som projektledare och förman leda 25 gubbar vid olika utgrävningar. Och då inte sällan under besvärliga förhållanden med snö och kyla ute på prärien.

Efter ett par rätt så slitsamma år ville Åsa "sadla om" och testa något annat. Dags att sätta sig skolbänken. Studierna ledde till egenföretagande som personlig tränare och gympaledare:
-Jobbade med det i fyra år innan jag lämnade Kanada. Totalt blev det tio år där. Istället gav jag mig in i livet som kringflackande reseledare.
Kunderna hämtades upp i Moskva, för att sedan guidas ner genom tio länder i Östeuropa, till slutmålet Istanbul.

För att summera en lång och äventyrlig karriär kortfattat, återvände Åsa till Sverige och Luleå 2010. Dags för nya studier på Luleå Tekniska Universitet. Den här gången en vidareutbildning till hälsovägledare med ett specialintresse för individ- och grupputveckling, för att knyta an till det hon tidigare gjort i Kanada:
-När jag dessutom byggt på den utbildningen med kurser inom kvalitetsutveckling och personalekonomi, kände jag att steget till jobbet som utbildningssamordnare i Arvidsjaur inte var långt. 

Kan du tänka dig att stanna i Arvidsjaur?
-Arbetet är intressant, utmanande och utvecklande. Dessutom erbjuds möjligheten att arbeta i internationella projekt.  Kan jag bara hitta några goda vänner blir det här bra! 

Åsa i ett nötskal:Åsa Händel

- Familj: Bror i Göteborg, mamma och pappa i Luleå. "Själv är jag enastående".

- Bor: I lägenhet i centrala Arvidsjaur.

- Intressen: Öppen för det mesta. Men gillar att röra på sig, dansa styrdans, spela poker med mera. Skulle vara kul att hitta någon som kan boxning att lära sig av och träna med.

- TV: Har ingen. Vill jag se något gör jag det på datorn, typ svt play och liknande.

- Läser: Har ju mest pluggat och inte riktigt hunnit läsa skönlitteratur. Det jag läser rör istället ämnen som intresserar mig och som jag har personlig nytta av. 

- Kör: Har hela körkortsregistret (utom mc-kort, som jag ska ta i vår) men kör en liten Toyota Carina årsmodell -95. 

- Mat? - Gillar mer att baka än att laga mat. Men att äta mat gillar jag, och då gärna indiskt. De gör  bland annat helt otroligt goda och välkryddade vegetariska rätter. I övrigt äter jag allt utom ärtsoppa.


Avdelningen värdelöst vetande:

  • Har jägarexamen men jagar inte aktivt
  • Hoppat bungyjump och fallskärm
  • Jobbat som cowgirl i Australien
  • Varit assisterande ledare för Luleå handikappidrottsförening
  • Jobbat som barbiträde på en pub i en håla i västra Australien

 

-Pappa kallar mig blåögd och brukar säga att det är helt otroligt att jag klarat mig utan fadäser, trots att jag lever ett äventyrligt liv. Jag säger att det är ett bevis för att godheten dominerar världen.

Fakta från wikipedia:
George Frideric Handel - föddes 23 februari 1685 i Halle, Tyskland. Död 14 april 1759 i London. Händel var en tysk-engelsk barocktonsättare, berömd för sina operor, oratorier och concerti grossi.

 


Skriv ut: