Demokrati- och inspirationsdag för unga

2013-02-18 08:25

Tomas Håkki Eriksson. Foto Kent Norberg.
"Du duger som du är!" Tomas "Håkki" Eriksson vill öka ungas självkänsla. På måndagen inspirerade han eleverna på ett skämtsamt sätt och underströk, inte minst, vikten av att vara den man är. "Alla andra är redan upptagna!" Foto Kent Norberg.

 

Hur kan unga skapa inflytande i vårt samhälle?

 
-Engagera dig i en fråga som berör dig.
-Våga ta kontakt med en politiker eller tjänsteman och visa att du vill ha uppmärksamhet och förtroende!

Det var några av tipsen som unga fick under måndagens "Inspirationspunkt".  

Vad är tanken med Inspirationspunkt?
-Det är som det låter; vi vill inspirera och visa våra unga vad vi i kommunen kan erbjuda dem, och hur de kan göra sina röster hörda! säger Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef.

Enligt ett kommunfullmäktigebeslut ska nämligen unga involveras mer i den demokratiska beslutsprocessen.

Speed-dejta en politiker eller tjänsteman. Foto Kent Norberg.
Lyckat arrangemang. Speed-dejta en politiker/tjänsteman - ställ frågor eller tyck till!

Under måndagen samlades 600 elever från högstadiet och gymnasiet i både kommun- och medborgarhuset. De var fördelade i flera olika grupper som innebar allt från inspirerande föreläsningar, workshops till speed-dating med politiker och tjänstemän samt inbjudna utställare. Varje station varade i 55 minuter.

Karl-Gustaf och Doline.Josefine Gillver, fungrade som moderator under speed-datingen.
Speed-dating mellan unga och lokala politiker/tjänstemän. Här är det lokalpolitikern Mats klockljung som blir intervjuad av moderatorn Josefine Gillver. "Jag tycker att det går bra att prata med eleverna. De har många frågor." sa Mats.

Lokalpolitikern Karl-Gustaf Lindström fick 3 minuter med olika elever. På bilden (t.h) är han i samspråk med Doline Niyomufasha, åk 9. Temat var bland annat visioner. "Jag vill gå naturprogrammet och försöka bli läkare, gärna här i Arvidsjaur" sa Doline.

Olika utställare från Arvidsjaur visade upp sig. Det fanns även ett klotterplank där ungdomarna kunde skriva under temat: "börja, fortsätt, sluta". I föreningsservice lokaler och på Galaxen erbjöds sju valbara workshops.

Krister Viltstig från Jägarbataljonen berättade om försvarsmaktens möjligheter.
Krister Viltstig, från Jägarbataljonen, berättade om de möjligheter till jobb och utbildning som försvarsmakten erbjuder.

Arvidsjaurs hemsida har en Förslagsbrevlåda, där man kan lämna sina frågor och förslag. Foto kent Norberg
Arvidsjaurs hemsida har en Förslagsbrevlåda, där man kan lämna sina frågor och förslag. Går dit direkt (länk). 


På kommunens hemsida finns en sida som heter UNG. Där finns en rad olika länkar samlade som vi hoppas ska hjälpa dig som är ung att hitta det du söker. Tycker du ändå att något saknas skicka ett tips till kent.norberg@arvidsjaur.se 


Sara Eklund, Entreprenörscentrum:
-Jag är här för att visa alla unga att det finns stöd om man har tankar på att starta eget, och skapa sin egen framtid på arbetsmarknaden. 




I biosalongen föreläste inspiratören Tomas "Håkki" Eriksson om sin uppväxt, tankar och erfarenheter:
-Jag växte upp i en liten by som heter Ljungaverk 80 kilometer från Sundsvall. Fick då ofta höra fördomen om att det skulle vara så mycket coolare att komma från en stad. Tänkte när jag bliv lite äldre att ja, tycker de att jag är en töntig bybo från norrlands inland, ska de få det också...

Tomas Eriksson skapade karaktären "HåkkiTomas klippte sitt hår i det som kallas för "hockeyfrilla", klädde sig i t-shirt och keps och moonboots. Han slog sig samman med två vänner, stack till Stockholm och levde verkligen upp till fördomarna. Man kan säga att de drev med storstadsborna:
-Klart att vi käkar isbjörnar och huggormar och dricker hembränt till det. till slut blev de ju osäkra på om det verkligen var sant...

Deras tilltag, eller kalla det för "happening eller performance", blev uppmärksammat och de hamnade i tidningarna.

Tomas och kompisarna tryckte upp t-shirts med den påhittade karaktären "Håkki". Uppmärksamheten ökade och idag har de en egen butik i Ljungaverk, där de säljer sina Håkki-tröjor. Men de säljer även andra tryck med roliga loggor och texter. Pengarna går tillbaka till byn i form av lagtröjor till flickfotbollslaget, nya bord till pingisklubben, fotoprojekt, utställningar med mera. De hyrde till och med in ett fotbollsproffs till deras division 6-lag, som nästan alltid brukade förlora sina matcher:
-Men plötsligt fick Sundsvallslaget åka ut till oss i skogen och få stryk och vänta om hem med svansen mellan bena. Det stärkte vi-känslan i byn! 

Tomas "Håkki" Eriksson sa vidare att när man växer upp i en liten ort lär man sig saker, som man kanske inte tänkte på att värdesätta... Så som att hantera djur, fiska, bugga, jaga, göra upp eld, baka, meka i bilar, med mera:
-Det är fantastiska kunskaper! Passa på att lär er baka av er farmor eller mormor. Hon kommer att bli så glada att de går ner i spagat, när ni kommer till henne och ber om att få lära dig göra vetelängder och bullar!  



Möten pågick överallt under måndagen...

I kommunhuset var alla möteslokaler upptagna under måndagen, av olika elevgrupper. De informerades, bland andra, av Sveriges elevråd, "SVEA", om hur de kan skapa inflytande i kommun och politik. Eleverna fick även en rundvandring för att bekanta sig med var tjänstemännen inom de olika verksamheterna sitter.
SVEA jobbar för en bättre och mer demokratisk skola Läs mer på SVEA:s egen hemsida.


Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef. Foto Kent Norberg.

Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef, känner sig rätt nöjd med dagen:
-Jag har bara hört positiva saker om Inspirationspunkt. Däremot hoppas jag väl på lite större uppslutning från företag och föreningar nästa år. För det måste ju vara den bästa chansen de kan få, att träffa 600 unga människor som snart ska ut i arbetslivet...

Arrangörer: Elevråden samt Barn- och ungdomsgruppen (samverkan Arvidsjaurs församling, Arvidsjaurs kommun och Polisen) 

Skriv ut: