Apptojo AB lanserade mobil-app

2013-03-01 07:00

Johan AlthénTommy Lundman
Johan Althén (tv) är officer vid Jägarbataljonen och Tommy Lundman är programmerare på ett datorföretag. Båda bor med sina famlijer i Arvidsjaur. Tillsammans har de skapat företaget Apptojo AB, som nu är aktuell med ett nytt spel för mobiltelefoner "Tick Tack Feud".

 

Två Arvidsjaurbor släppte nyligen sin andra spelapp till iPhone. Tillverkarna heter Johan Althén och Tommy Lundman. App-företaget kallar de Apptojo AB:
-Vårt senaste spel heter Tic Tac Feud och påminner om luffarschack, säger Johan.

 

Idén med att tillverka appar till mobiltelefoner startade för lite mer än tre år sedan... Tommy och Johan var barnlediga och träffades i en föräldragrupp. De upptäckte rätt snart att de hade samma intresse för teknikutveckling och började att umgås. Så småningom föddes tanken på ett gemensamt projekt:
-Vi skapade då vår första spelapp "Save the farm", säger Johan.

Har ni utbildning/bakgrund till sådant arbete?
-Jag är utbildad webdesigner och Tommy är ingenjör, som jobbat med utveckling i telekombranschen i mer än 12 år. Vilket är en bra grund. Men i och med dagens uppkopplade informationssamhälle är ny kunskap bara en sökning bort.
-Vi har fått lära oss en del nytt under tiden vi skapat spelen, berättar Johan.

Tic Tac Feud, mobilspel

"Save the farm" heter Tommys och Johans första spel, som spelas genom kameran på mobilen:
-Vi har sålt det i hela världen: Sverige, USA, Kina, Japan, Tyskland, Brasilen med flera länder. Men vi har fortfarande kvar våra tidigare jobb.

Apptojo har hjälpt Jägarbataljonen med en app (Jägarappen). Den gjorde de gratis för att underlätta förbandets rekrytering och i ett försök att locka fler invånare till Arvidsjaur.

-Vår nya app heter Tic Tac Feud och är ett fem-i-rad spel för upp till tio personer, på iPhone. Man spelar mot varandra över Internet. Den släpptes 27 februari.

Vad kostar spelen och får ni någon inkomst av försäljningen?
-
Save the farm finns i två verisoner. En fullversion och en Lite. Fullversionen kostar 7kr. Save the farm Lite, Jägarappen och Tic Tac Feud är gratis.

-Av de sju kronorna behåller Apple 30 procent.

-Var är syftet och era mål med apptillverkningen?
-Att skapa något tillsammans som andra kan uppskatta. Utöver det är det kul att lära sig ny teknik och skapa spännande saker tillsammans.

Hur får ni idéerna?
-Svår fråga. Lite olika. I bland ser vi vad andra gjort och inte gjort. Eller som nu senast då idén kopp över en kaffe, på Café Grace. Där spånade vi fram Tic Tac Feud.
-Vi sa "ska vi inte göra ett multiplayer luffarschack?" Den enkla idén blev sedan efter en konceptutveckling, en projektplanering och hårt arbete ett spel...

Är det en hobbyrörelse eller kommer det att bli er huvudsakliga inkomst/sysselsättning på sikt?
-Just nu är det en hobby. Men vem vet vad framtiden håller i sin hand. Det är dock en svår bransch med många konkurrenter. Så länge det är roligt och idéerna är många, kör vi på i full fart framåt. Skulle vi lyckas är det en bonus.

- Knowledge is power - Arm yourself!

Lycka till!
-Tack!

(Tommy var på fjällresa när detta reportage skrevs)


Skriv ut: