Aktivitetsdag på Idéum

2013-02-01 14:47

 


Pudervit snö lockade till en hel del bus på Idéums aktivitetsdag. Foto Kent Norberg.

 

Sofie Johansson, flyktingsekreterare. Foto Krystina Enander.I fredags höller en aktivitetsdag för verksamheterna som innefattas under Idéums "tak".

-Det har varit en helt fantastiskt dag, med massor av god internationell mat, dans, sång och glädje! säger Sofie Johansson, flyktingsekreterare.

 

Utan tvekan var det en brokig skara av människor med olika bakgrund och nationaliteter som samlades för att ha trevligt tillsammans. Dagen påvisade att hudfärg, språk eller religon inte nödvändigtvis behöver vara barriärer som sätter stopp för gemenskap och förståelse.


Idéums aktivitetsdag skapade kontakt mellan människor. Foto Krystyna Enander.

Det gick nämligen inte att misstolka den glädje som formligen gnistrade kring alla de människor som njöt av att få träffas och njuta av varandras sällskap.

Dagen inleddes med ett lunchbord uppdukat med en mängd blandade rätter från olika länder. Efteråt blev det spontan musik, sång och dans. 
På eftermiddagen flyttade samvaron utomhus. Där kunde de som ville testa sparkstöttingar, och lära sig nyttan av det kanske lite ovanliga fordnet.

Dans
Spontan dans på Idéum. Foto Krystyna Enander.

-För många invandrare var det första gången de provade att stå på en sparkmed... Det är inte alltid lätt att förklara nyttan för de som aldrig sett en sådan förr. Men vi försköker exempelvis förklara att det är bättre att ta sparken, än barnvagnen, i snömodden, säger Sofia. 


Sparkrace. Foto Kent Norberg.


Vidare erbjöds lassokastning, skoterkörning, sparkrace på tid och korvgrillning över öppen eld:
-Men framför allt handlade dagen om att träffas och umgås, säger Sofia Johansson.

Lassokastning. Foto Kent Norberg.
Lassokastning. Foto Kent Norberg.

Deltagarna kom från projektet Norrsken (se tidigare artikel), alla inom SFI (Svenska för invandrare), flyktingmotagningen samt ensamkommande.


Första gången med spark? Foto Kent Norberg.


Flyktingsekreteraren Kristina Lundström bjöd på skotertur... Foto Kent Norberg.


Foto Krystyna Enberg.

Värmande eld... Foto Krystyna Enander.

En "höjdardag" tyckte de här ungdomarna! Foto Krystyna Enander.Skriv ut: